Вкусни рецепти от испанската кухня

93
Вкусни рецепти от испанската кухня

Заслужава си да ги опитате

Рибена чорба
Продукти:
500 гр риба, 2 глави кромид лук, 3 скилидки чесън, 1 л зеленчуков бульон, 2 картофа, 2 червени чушки, 2 домата, сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: В тенджера загрейте 4 с.л. зехтин и запържете накълцания на ситно лук и 2-3 скилидки чесън. Залейте с 1 л зеленчуков бульон, похлупете и оставете да се вари за 5 минути. След това добавете 2 картофа, нарязани на парчета, както и 2 накълцани червени чушки. Варете така около 7 минути, добавете рибата, накъсана на парчета, и обелените и нарязаните на малки кубчета домати. Оставете да къкри още 7 минути. Осолете, добавете пипер, а накрая и накълцан магданоз.

Картофи по испански
Продукти:
1 кг картофи, 2 глави кромид лук, 5 скилидки чесън, 250 гр испански салам Чоризо, 7 с.л. зехтин, 500 мл бульон, 3 стръка магданоз, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете чесъна, лука и салама. Обелете и нарежете картофите на парчета. Загрейте зехтина и запържете последователно картофите, добавете чесъна, лука и накрая салама. Щом леко се запържи, добавете бульона и оставете да къкри около 20 минути, до пълно омекване на картофите. Накрая овкусете със сол, черен пипер и поръсете с накълцан магданоз.



Испански кюфтенца
Продукти:
1/2 ч.ч. зехтин, 2 с.л. картофено брашно, 3 пресни листа мента, 1 с.л. шафран, 1 с.л. сол, 1 глава кромид лук, 4 скилидки чесън; За кюфтенцата: 500 гр кайма, 2 яйца, 2 с.л. смлян кориандър, 1 с.л. черен пипер, 1 ч.ч. натрошени солени бисквити, 1 глава кровид лук, 3 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Мазнината се загрява и в нея се запържва брашното, докато покафенее. Прибавете 4 ч.ч. вода, листата мента, шафрана, щипка сол, нарязана глава лук и 4 скилидки чесън. Оставете да заври, като разбърквате от време на време. През това време приготвяме кюфтенцата. Лукът се нарязва на ситно, скилидките чесън също. Всички съставки се омесват добре, кюфтенцата се оформят с големината на орех. Слагат се в соса. Оставят се да поврат 30-35 минути, докато месото се свари.

Паеля Валенсиана
Продукти:
800 гр пилешко месо, 600 гр заешко месо, 400 г ориз, 250 гр зелен боб, 200 гр грах, 1 домат, 150 мл зехтин, шафран, сол, щипка розмарин, 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне: Зехтинът се изсипва в широк тиган, когато се загрее, се добавят нарязаните меса, като се запържват до златисто, обръщайки се от време на време. Добавят се зеленчуците, когато и те омекнат, се добавя нарязан доматът. Когато се запържи, се добавят червения пипер, шафрана и вода - двойно повече от ориза. Като заври, се намалява и се вари още 30 минути на среден огън, след това отново се увеличава огъня, и се прибавя ориза. Около 10 минути се готви на силна температура, след което се намалява до средна и се готви, докато се свари ориза.

Сангрия
Продукти:
1 портокал, 1 лимон, 350 мл коняк, 4 с.л. захар, 750 мл червено вино, 2 с.л. лимонен сок, лед на кубчета, 300 мл газирана вода
Начин на приготвяне: Портокалът и лимонът се нарязват напречно на много тънки филии, почистват се от семената и се поставят в широк съд. Насипват се със захарта и се заливат с коняка. Оставя се при стайна температура 4 часа. Преди поднасянето се прибавят виното, газираната вода, лимоненият сок и ледените кубчета. Напитката се разбърква и налива в широки чаши, в които се слагат и от портоколовите и лимонени филии.



Добави коментар