Вкусни понички

153
Вкусни понички

Домашно производство

Децата много обичат понички. Купените обаче съвсем не са подходящи за тях. Вероятността да са пържени в стара мазнина, която е станала канцерогенна, е много голяма. И въпреки че тестените закуски също не са най-добрият вариант за децата, по-добре е да ги приготвите вкъщи, за да сте сигурни в качеството на продуктите. Ето няколко рецепти, с които не бива да прекалявате.

Шоколадови понички
Продукти:
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. мазнина, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. какао, 1/2 с.л. сол, 1/2 с.л. канела, 2 с.л. сметана, 1 с.л. сода, 2 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне: От всички съставки се прави тесто, разточва се на кора и с нож се оформят поничките. Загрява се олио или друга мазнина и се пържат. По време на процеса се обръщат само веднъж. Готовите понички се слагат на кухненска хартия, за да попие мазнината. По желание се сервират потопени в течен шоколад и оваляни в цветни шоколадови пръчици.



Понички с ябълки
Продукти:
4 ябълки, 500 гр брашно, 500 гр извара, 150 гр захар, 3 яйца, 60 гр масло, кората и сокът от един лимон, 15 гр суха мая, олио за пържене, пудра захар за поръсване, сол
Начин на приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта и маслото, добавя се щипка сол, кората и сокът на лимона. Смесват се маята с брашното и заедно с изварата, се омесва гладко тесто. Оставя се на топло да втаса. Ябълките, нарязани на ситно, се смесват с тестото. Късат се парченца, колкото орех и се пържат до кафяво, като се поставят в дълбок съд по 3-4 понички, защото удвояват обема си. Още топли се овалват в пудра захар.



Печени понички
Продукти:
1 и 1/3 ч.ч. топло прясно мляко, 1 пакетче мая, 2 с.л. масло, 2/3 ч.ч. захар, 2 яйца, 5 ч.ч. брашно, 2 щипки индийско орехче, 1 ч.л. сол; за сиропа: 1/2 ч.ч. разтопено масло, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 1 с.л. канела
Начин на приготвяне: Разтворете маята в 1/3 ч.ч. топло мляко, оставете да шупне. Разбийте маслото, захарта, млякото и накрая прибавете сместа с маята. Разбийте с вилица яйцата и ги прибавете, след това и брашното, индийското орехче и солта. Смесете, докато брашното се поеме. Направете няколко замесвания на тестото, което не трябва да е лепкаво, оформете като топка и оставете, докато удвои обема си. Разточете кора с дебелина 1-1.5 см. Изрязваме кръгчета и поставяме в тава, покрита с готварска хартия и тогава изрязваме вътрешността. Покриваме и оставяме за още 45 минути да удвои обема си. Загряваме фурната на 180 С и печем за 8-10 минути. Докато поничките се пекат поставете маслото в дълбока чиния, а в друга смесете захарта и канелата. Извадете поничките и оставете за 1-2 минути да се охладят. Извадените понички потопете в маслото и после в захарната смес.



Добави коментар