Вкусни пържени картофи

1144
Вкусни пържени картофи

И за тях си има рецепти

Знаете ли, че идеалната дължина на пържените картофи е 12 сантиметра? Най-вкусни ги правят в белгийската столица Брюксел. Жителите на страната толкова ги обичат, че от днес празнуват Седмицата на пържените картофи.

Според белгийците, това ястие е набрало популярност през Първата световна война. Тогава то било предлагано на британските войници. Първата порция пържени картофи е сервирана през ХVI в. във Фландрия. Ето няколко вкусни идеи за следващата порция, която ще се появи на масата ви.

Пържени картофи под капак
Продукти:
1 кг картофи, олио, сол
Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на пръчици. Слагат се в тиган с капак, на дъното на който е сипано малко олио. След 20 минути се посоляват и разбъркват. Пържат се до готовност.



Пържени картофи с ементал и бекон
Продукти:
1 кг картофи, 150 гр. бекон, 2 скилидки чесън, 400 гр сирене ементал, магданоз, 25 гр масло
Начин на приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на пръчици. Запържете ги в голям тиган с маслото и бекона за около 15 минути. Разбърквайте редовно. Когато картофите се запържат до златисто, се прибавя счуканият чесън и се разбърква. Прибавя се и ементалът, нарязан на ивици. Когато сиренето се разтопи, ястието се маха от котлона. Сервира се топло и поръсено с магданоз.

Пържени картофи с яйца
Продукти:
500 гр картофи, 5 яйца, сол, кетчуп
Начин на приготвяне: Обелените картофи се режат на пръчици и се пържат в олиото. След като са почти готови, върху тях се изсипват яйцата. Посолява се и се бърка до готовност. Сервира се с кетчуп.



Пикантни пържени картофи
Продукти:
1 кг картофи, олио, 2 килидки чесън, 2 к.л. лют червен пипер
Начин на приготвяне: Картофите се белят и се нарязват на пръчици. Пържат се и се изсипват в тенджера. Поръсват се със сол и червен пипер, а скилидките чесън се режат на 2 и се пускат при картофите за аромат. Похлупват се с капак и се разклащат.



Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар