Вкусни пълнени картофи

445
Вкусни пълнени картофи

Пет лесни рецепти

Пълнени картофи с гъби и шунка

Продукти: 4 големи картофа, 100 гр гъби, 100 гр шунка, 3 стръка пресен лук, 4 кръгчета домат
Начин на приготвяне: Картофите се измиват и се полусваряват в подсолена вода. Не се белят, а откъм широката страна се изрязва капаче. Вътрешността се издълбава. За плънката се задушават лука, гъбите и шунката, като се прибавя и издълбаното от картофите. Пълнят се, отгоре се поставя кръгче домат и бучка масло. Слагат се в тавичка с малко вода и се запичат във фурната. Накрая върху картофите се настъргва кашкавал и се оставят отново за няколко минути във фурната, за да хванат коричка.

Постни пълнени картофи
Продукти:
1 кг картофи, 250 гр кромид лук, 3 скилидки чесън, 100 мл олио, 2 гр млян черен пипер, 1 ч.л. мащерка
Начин на приготвяне: Обелете картофите. Отрежете малко от едната страна по дължина, за да стоят стабилно. Издълбайте ги от другата страна с върха на ножа като лодки и ги посолете отвътре. В олиото задушете нарязания на филийки лук и прибавете към него счукания чесън, мащерката и смлян черен пипер. Напълнете с тази смес картофите, наредете ги в намазнена тавичка и ги посолете отгоре. Нарежете наситно издълбаната от картофите част и я смесете с остатъка от плънката. Посолете сместа и запълнете с нея свободните места в тавата. Налейте гореща вода и опечете ястието на фурна.



Пълнени картофи в бутертесто
Продукти:
4 големи картофа, 300 гр филе от риба, 3 с.л. зехтин, черен пипер, самардала, копър, лют пипер, сол на вкус, 150 гр кашкавал, 50 гр обезкостени маслини, 1 пакет бутертесто
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват цели. Белят се, режат на две части по дължината и се издълбават с лъжичка. Рибното филе се накъсва и се обърква с подправките. Картофите се пълнят с рибата, която се смесва с обезкостените нарязани маслини и кашкавала. Притискат се хубаво половинките на картофите и залепват една за друга. Бутертестото се реже – всеки лист – на още 2 ленти – широки, колкото картофа. Да се получат общо 4 ленти. Всеки „слепен” отново картоф се обвива в бутертестото по цялата дължина на приготвения лист. От двете страни се стяга, за да не се отваря тестото и поставя в намаслена тава и предварително загрята фурна на 250 градуса. Пече се до порозовяване от горната страна, обръща се на 2-3 пъти от всички страни да порозовее. Когато изстине, се реже с остър нож на „филии” и се сервира.

Пълнени картофи със зеленчуци
Продукти:
1 кг картофи, 200 гр печени патладжани, 200 гр печени чушки, 200 гр домати от консерва, 100 гр масло, 2 яйца, галета, магданоз, сол, черен пипер, 150 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Картофите се обелват, разрязват се на две и внимателно се издълбават с лъжичка. Отдолу се изрязва по една филийка, за да могат да легнат стабилно. Овкусяват се с подправките и се слага по малко масло. Нареждат се в добре намаслена тава. Издълбаното от картофите се наситнява и се смесва с яйцата, наситнените чушки и патладжани, сол, черен пипер, магданоз. Взема се от сместа и се изсипват купчинки в издълбаните картофи. Отгоре се слага по чаена лъжичка стерилизирани домати. Полива се с малко мазнина и се поръсва с галета. В тавата се налива 1 ч.ч.вода. Покриваме тавата с фолио и печем половин час в предварително загрята фурна на 250 градуса. Когато картофите са готови, поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме.

Пълнени картофи с боб и кайма
Продукти:
4 големи картофа, 500 гр кайма, 2 с.л. доматено пюре, 200 гр червен зрял боб от консерва, 2 глави лук, 2 печени червени чушки, сол, черен пипер, масло, червен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: Измийте картофите и без да ги белите, ги сложете цели леко да се сварят. Полусварените картофи се цепват по средата и леко се разтварят, без да се чупят - колкото да могат да се напълнят. Още топли се намазват вътре с малко масло. В сгорещена мазнина се запържва накълцаният лук, прибавя се каймата и доматено пюре. Като позаври, се добавя и червения фасул, овкусява се с подправки и се вари, докато течността не се поизпари. С приготвената плънка се пълнят картофите. Всеки картоф се увива в намазнено фолио, подрежда се в тава и се пече за около 20-25 минути на 200 градуса. Пълнените картофи се поднасят без станиол с нарязани печени чушки и настърган магданоз.



Добави коментар