Вкусни кюфтета

465
Вкусни кюфтета

И не само от кайма

След като Наредбата за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години забрани кюфтетата в детската градина, ние се амбицирахме да ги реабилитираме поне у дома. И да оправдаем името им на нездравословна храна - защото все пак кюфтета не се приготвят само от кайма.

На българската трапеза често сервираме тази храна, направена от зеленчуци. А ако искаме да избегнем пърженето, няма нищо по-лесно от това да ги приготвим на скара или във фурната. Вижте няколко рецепти за вкусни кюфтета.

Гъбени кюфтета
Продукти:
1 кг пресни гъби, 150 мл олио, 50 гр масло, 100 мл прясно мляко, 3 яйца, 150 гр бял хляб, 100 гр брашно и галета по равно, черен пипер, магданоз, сол на вкус
Начин на приготвяне: Гъбите се измиват добре, нарязват се на дребно и се задушават в малко вода до омекване, оставят се да изстинат и се смилат. Към получената каша се прибавят предварително накиснатият в прясното мляко хляб, част от яйцата и подправките. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват предавателно в брашното, галетата и останалите разбити яйца и се пържат от двете страни в загрятата мазнина.



Кюфтета от риба
Продукти:
700 гр риба, 3 яйца, 40 мл олио, 10 гр царевично брашно, 5 гр захар
Начин на приготвяне: Отстранете костите и вътрешностите от рибата и смелете месото. Омесете го с царевичното брашно, жълтъците и подправки на вкус. Накрая разбъркайте всичко с разбитите сьс захарта белтъци. Оформете кюфтета, като ги разплесквате. Изпечете ги във фурната до златисто. Нарежете ги на ивици и сервирайте сьс зелена салата.

Кюфтета със спанак
Продукти:
750 г, телешка кайма, 500 г, спанак, 1 глава лук, 2 яйца, 1 връзка магданоз, сол, брашно
Начин на приготвяне: Спанакът се изчиства, измива се добре и се задушава в малко подсолена вода. След като омекне, се отцежда, оставя се да изстине и се нарязва на много ситно. Прибавят се каймата, яйцата, лукът и магданозът, нарязани на дребно, и сол на вкус. Сместа се разбърква добре. От нея се правят кюфтета, овалват се леко в брашно и се изпичат във фурната.



Кюфтета от пилешко месо
Продукти:
1.25 кг пилешки гърди, 2-3 филийки бял хляб, 100 гр галета, 100 гр брашно и сусам, 125 мл прясно мляко, 150 мл олио, 100 гр лук, 1/2 връзка магданоз, 1/4 ч.л. черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне: Пилешките гърди се смилат в блендер или се нарязват на много дребно така, че да се получи кайма. Филийките хляб, от които предварително са махнати корите, се намокрят с прясно мляко, натрошават се и се прибавят към пилешката кайма. В нея се слагат също яйцата, ситно нарязаните лук и магданоз, сол на вкус и черният пипер. Ако каймата е прекалено мека, се добавя част от галетата. Омесва се и от нея се оформят кръгли кюфтета. Овалват се в брашното и сусама и се запържват в горещо олио, докато се зачервят.

Кюфтета на фурна
Продукти:
500 гр кайма, 2 глави лук, 200 гр пушено сирене, 1 филия хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1/2 връзка магданоз, 1 ч.л. чубрица, 1 к.л. черен пипер, 3 домата, олио, сол, 1 яйце
Начин на приготвяне: От каймата, настъргания лук, накиснатия в млякото хляб, яйцето и подправките се омесва гладка смес. Тя се разделя на 15-18 топчета. С намаслени в олио ръце всяко топче се оформя на кръгло кюфте и се поставя в намаслена тавичка. Кюфтетата се запичат във фурна за кратко време, като се обръщат 1-2 пъти. Тавичката се изважда от фурната, върху всяко кюфте се поставя кръгче от пушеното сирене, връщат се отново във фурната и се запичат до леко зачервяване на сиренето. Като се извадят, върху им се поставя по едно парченце от домат.



Коментари

Коментар: 1
кюфтета

хареса ми рецептата -кюфтета на фурна


  • 1

Добави коментар