Вкусен сладолед без никакви Е-та

154
Вкусен сладолед без никакви Е-та

Да се разхладим подобаващо и здравословно

Въпреки че е любимо лятно сладко изкушение на мнозина, сладоледът често е титулуван като "вредна храна" от диетолозите. Може би основателни за тревога са транс мазнините, изкуствените оцветители, аромати, стабилизатори и т. н., които съдържа, пише kulinar.bg.

За да избегнем дилеми като "да ядем ли сладолед, или не", най-лесният вариант е сами да си спретнем един, за който ще сме сигурни, че ще бъде напълно свободен от различните подобрители. Самият фактът, че ние сме си го създали, ще го направи много по-вкусен от готовия, но и без това наистина е така.

Сега да запретнем ръкави, както се казва. В промишленото производство на сладолед са известни над 200 продукта, които се използват за направата му. На нас ще ни трябват 5. Ще са нужни 2 чаши прясно мляко, 2 с. л. нишесте, 2 жълтъка, 2 с. л. какао, 4 с. л. захар. И нека забавлението започне. Забъркват се 3 смеси, които после се съединяват. Не е толкова сложно, колкото звучи.

Сладоледени десерти

Смес 1: Захарта и 1 чаша мляко се варят няколко минутки, след което се добавя и нишестето. Чака се да заври и се отстранява от огъня, като се оставя да се охлади.

Смес 2: После се разбиват двата жълтъка на пяна заедно с още половин чаша мляко.

Смес 3:Това е последната половин чаша мляко и какаото, които се варят. И те трябва да се охладят след престоя на котлона.
още по темата

Смес 4: Съединяват се смес 1, смес 2 и смес 3 и се разбъркват. Смес 4 се разпределя в подходящи за поднасяне на сладолед съдове и се оставя да замръзне. Изважда се от фризера 20-30 минути преди консумация и... имаме полезен и вкусен сладолед за хапване.Добави коментар