Вкусен грах

260
Вкусен грах

Няколко рецепти

Ако сте решили точно днес да сготвите грах, можем само да ви поздравим за избора. Защото, освен вкусен, той ни носи и здравословни ползи. Богат е на витамините С, К, А и на някои от групата В. Освен това съдържа фосфор, магнезий, мед, желязо, цинк и калий. Добър източник е и на фолиева киселина. Ето и няколко рецепти.

Зимна салата с рулца от раци и грах
Продукти:
1 опаковка рулца от раци, 5 сварени яйца, 250 гр грах от консерва, 1 опаковка майонеза, 2 с.л. пресен лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз, соев сос
Начин на приготвяне: Накиснете рулцата в соев сос за половин час. Извадете ги и ги нарежете на парчета. Добавете грахта и нарязаните яйца. Подправете със сол, черен пипер и магданоз и разбъркайте. Разбъркайте майонезата с лимоновия сок и я добавете към останалите продукти.

Грах в гювече
Продукти:
1 буркан грах, 2 моркова, 2 картофа, 2 чушки, 250 гр шунка, 1 кофичка заквасена сметана, 3 с.л. доматено пюре, 1/2 ч.ч. олио, сол, черен пипер, бял пипер, магданоз, чубрица
Начин на приготвяне: Нарежете морковите, картофите, чушките и шунката на малки парчета. Намазнете 4 гювечета и разпределете от всички продукти, заедно с граха. Разбъркайте, посолете, добавете чубрица и залейте със сос, приготвен от сметаната, доматеното пюре, черен и бял пипер. Похлупете и сложете да се пекат на 200-220 градуса за около половин час. Поднесете със стръкчета магданоз.

Пиле с грах
Продукти:
1 пиле, 250 гр пресен грах, 100 мл домати от консерва, 2 глави кромид лук, 1 морков, 1/4 връзка копър, 1 ч.л. сол, 1 щипка кафява захар, 3 зърна бахар, 3 зърна черен пипер, 5- мл олио
Начин на приготвяне: Почистеното и нарязано на порции пиле се слага да заври на котлона с 500 мл вода. След като кипне, се обира пяната. Месото се оставя да поври 10 минути. Съдът се оттегля от котлона, а пилешките порции се изваждат добре отцедени от течността и се слагат в чиния. Бульонът се прецежда през цедка. В тенджера за готвене се налива 50 мл олио и се слага 1 ч.л. сол. Лукът се нарязва на ситно и се изсипва в тенджерата да се позапържи. След като стане прозрачен, се добавят пилешките мръвки и се разбърква с дървена лъжица. Налива се прецеденият бульон и съдът се похлупва. Грахът се измива и добавя в тенджерата, след като заври бульонът. Добавят се доматите от консерва и морковът, нарязан на кубчета. Ястието ври на среден котлон за 50-60 минути. Най-накрая се добавят червен пипер и копър, накълцан на ситно. Похлупва и се оставя да се къкри на изключен котлон.



Спагети с песто от зелен грах
Продукти:
1 опаковка спагети, 300 гр грах, 2 скилидки чесън, 100 гр кедрови ядки, 100 гр пармезан, 6- мл зехтин, няколко стръка босилек
Начин на приготвяне: Сварете граха и го отцедете. В блендер го разбийте заедно с кедровите ядки и пармезана. Прибавете зехтина и разбийте до получаване на еднородна смес. Сварете и отцедете спагетите, след което ги омесете с приготвеното песто. Сервирайте, поръсени с настърган пармезан и листа от босилек.

Солен кекс
Продукти:
3 моркова, 1 опаковка майонеза, 100 гр шунка, 1 1/2 к.ч. грах от консерва, 3 кисели краставички, 3 сварени яйца, 1 ч.ч. сварен ориз, 6 маслини, 5 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне: Натрошете яйцата и ги разбъркайте с нарязаната на дребно шунка, краставички, настърганите моркови, граха и ориза. Добавете киселото мляко и майонезата, овкусете с малко сол и черен пипер, изсипете сместта в подходяща форма и оставете за 1-2 часа в хладилника да стегне. Може да сервирате соления кекс като предястие, украсен с нарязани на кръгчета домати, краставици и маслини.



Добави коментар