Витаминни бомби

190
Витаминни бомби

Или три рецепти с червено цвекло

Червеното цвекло - това е една огромна бомба с витамини. Освен С, каротин, В1, В2 и В12, то съдържа и много минерални соли - калий, калций, фосфор, желязо, сяра и йод. Много подходящо е за трапезата ни за зимния сезон - предлага се на пазара през всички месеци, в които грипът ни напада. Вижте как да го поднесете.

Здравословна салата
Продукти:
1 червено цвекло, 2 ябълки, 2 моркова, 1 домат, 1 краставица, 1 с.л. лимонов сок, сол, 1 щипка захар, копър, магданоз, 120 гр майонеза
Начин на приготвяне: Свареното цвекло се настъргва на дребно ренде. Посолява се и се добавя лимонов сок на вкус. Краставицата, доматът, морковите и ябълките се настъргват на едро ренде. Всичко се разбърква с майонезата. Добавя се лимонов сок, сол и захар на вкус. Поставя се в салатиера и се украсява с копър и магданоз.



Студена супа с червено цвекло
Продукти:
1 червено цвекло, 1 кофичка кисело мляко, 1 краставица, 2 стръка зелен лук, 3 – 4 стръка копър, 2 сварени яйца, горчица на вкус, черен пипер, ябълков оцет
Начин на приготвяне: Червеното цвекло се настъргва на ренде и се залива с 100 мл вода. Сварява се за около 10 мин. В голяма купа се смесват свареното червено цвекло, киселото мляко, настърганата на ренде краставица, нарязаният на ситно зелен лук и копърът. Разбърква се и се овкусява с черен пипер, горчица и ябълков оцет на вкус. В зависимост от желаната гъстота се разрежда със студена вода. Сервира се в купички с кръгчета от сварени яйца.



Свинско с червено цвекло
Продукти:
200 гр свинско месо, 200 гр червено цвекло, 1 с.л. доматено пюре, 1 портокал, 40 гр фиде, магданоз, 1 с.л. сметана, 1 с.л. майонеза, сол
Начин на приготвяне: Нарязаното на парчета месо и обеленото и настъргано цвекло се сваряват заедно в подсолена вода. Фидето се сварява отделно в леко подсолена вода, след което се облива за няколко секунди с течаща студена вода. Месото и цвеклото се отцеждат от водата и се смилат. Прибавят се фидето, доматеното пюре, майонезата, разбитата на сняг сметана и всичко се разбърква. Готовата смес се оставя да престои десетина минути. Портокалът се нарязва на филийки с дебелина около 1 см и върху тях се разпределя готовата смес. Украсява се с листенца от магданоз.



Добави коментар