Витамин С в истинския хляб

536
Витамин С в истинския хляб

„България” ще е новият стандарт за хляб

Витамин С, олио и оцет ще оправят вкуса на истинския хляб. Добавките ще се разрешени по държавен стандарт, ако пшеницата от реколтата за съответната година е с лошо качество и от нея не става брашно с нужните показатели за изпичане на вкусен хляб.

В противен случай тестото ще се замесва само от брашно с точно определени качествени показатели, вода, мая и сол. Това съобщиха представители на земеделското министерство, Агенцията по храните и фурните. Утвърденият стандарт за хляба ще се казва "България", а в него ще се включват рецептите за три вида хляб - "Бял", "Добруджа" и "Типов".

В групата на подобрителите, които ще са разрешени за ползване, влизат общо четири "Е"-та - Е 300 - аскорбинова киселина, по-позната като витамин С, оцетна киселина - Е 260, моно- и диглицериди на мастни киселини Е 471 или техните естери Е 472.

"Това са същите неща, които и нашите баби слагат в питките, за да бухнат", обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Засега не се знае каква ще е цената на стандартизирания хляб.

Според експерти, ако суровините и горивата останат на сегашните си нива, няма да има причина хлябът по стандарт да е по-скъп.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 3
1zqjib'"(){}:/1zqjib;9

Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjib'"(){}:/1zqjib;9


  • 1

Добави коментар