Витамин К2 - непознато оръжие срещу съвременните болести

518
Витамин К2 - непознато оръжие срещу съвременните болести

Доскоро по-голямата част от населението, в това число и медицинското съсловие, беше запознато единствено със същността и ползите на витамин К1, участващ в кръвосъсирването

Витамините В и С са добре познати на повечето от нас. Но има витамини, които са по-малко известни и затова малцина знаят за ползите им. Такъв е витамин К2. Доскоро по-голямата част от населението, в това число и медицинското съсловие, беше запознато единствено със същността и ползите на витамин К1, участващ в кръвосъсирването. Това вече не е така.

Ролята на витамин К2 е напълно различна, като в най-общи линии, той ни предпазва от сърдечни заболявания, осигурява здрави кожа и кости, подобрява мозъчната функция, подпомага растежа и умственото развитие и служи като превантивна мярка срещу ракa. Витамин К2 се намира в храни от животински произход, както и във ферментирали храни.

Изследвания показват, че недостигът му в организма ни може да доведе до остеопороза, посочва Дарик радио. Той активира специален протеин, остеокалцин, който насочва калция към костите. И както знаете - колкото повече калций имат костите ви, толкова са по-силни.

К2 активира матричен Gla протеин. Той поддържа калция от натрупване на места, където не не е нужен в големи количества. Така например, ако калций се натрупва в артериите и сърцето ви, имате по-голям риск от сърдечни заболявания. Затова, получаването на достатъчно витамин К2 може да намали риска от сърдечни заболявания, защото насочва калция към костите ви и от места, които не го искате.

Някои проучвания показват, че витамин К2 може да има и противоракови свойства. Особено когато става въпрос за рак на простатата. За да си набавите достатъчно количество от витаминът е нужно да консумирате: млечни продукти, яйца, говеждо от животно, хранено с трева и сено, ферментирало сирене.

Добави коментар