Вишни срещу инсулт

106
Вишни срещу инсулт

Те имат противовъзпалителен ефект

Вишните намаляват риска от инсулт и имат противовъзпалителен ефект, установили учени от Мичиганския университет и Националния институт по здравеопазване на САЩ.

В предишни изследвания същите специалисти са показали, че консумацията на вишни от сорта "Монморанси", отглеждани в САЩ, активират PPAR изоформи в много тъкани на организма. Вероятният "виновник" за това са антоцианите - пигментите, които придават червения цвят на плода.

Гени, регулиращи PPAR, участват в метаболизма на мазнините и глюкозата и в модифициран вид намаляват вероятността да бъдат развити сърдечносъдови заболявания.

Изводите са направени на базата на изследвания с мишки. Учените са сравнили ефекта на киселите вишни и на лекарството Actos при предразположени към инсулт гризачи. Оказало се, че вишните значително подобряват чувството на равновесие и координация, а и намаляват кръвното налягане. Най-добри са били показателите на мишки, които са яли само вишни.

Резултатите от изследванията все още не могат да бъдат приложени при хора, но са многообещаващи, отбелязват от БТА.



Добави коментар