Вишни срещу инсулт

106
Вишни срещу инсулт

Те имат противовъзпалителен ефект

Вишните намаляват риска от инсулт и имат противовъзпалителен ефект, установили учени от Мичиганския университет и Националния институт по здравеопазване на САЩ.

В предишни изследвания същите специалисти са показали, че консумацията на вишни от сорта "Монморанси", отглеждани в САЩ, активират PPAR изоформи в много тъкани на организма. Вероятният "виновник" за това са антоцианите - пигментите, които придават червения цвят на плода.

Гени, регулиращи PPAR, участват в метаболизма на мазнините и глюкозата и в модифициран вид намаляват вероятността да бъдат развити сърдечносъдови заболявания.

Изводите са направени на базата на изследвания с мишки. Учените са сравнили ефекта на киселите вишни и на лекарството Actos при предразположени към инсулт гризачи. Оказало се, че вишните значително подобряват чувството на равновесие и координация, а и намаляват кръвното налягане. Най-добри са били показателите на мишки, които са яли само вишни.

Резултатите от изследванията все още не могат да бъдат приложени при хора, но са многообещаващи, отбелязват от БТА.Добави коментар