Вечеря по мексикански

297
Вечеря по мексикански

Обичате ли буритос?

Пъстра, пикантна и много екзотична - това е мексиканската кухня. Бобът, царевицата, доматите, картофите и чушките са неизменно на масата, комбинирани със свинско и пилешко месо. Най-често подправени с чили, кимион, риган, кантарион, канела и какао.

Ако сте фенове на тортията, буритото и гуакамолето, сега е моментът да си спретнете една вечеря по мексикански. Следващите рецепти са лесни за изпълнение и много вкусни.

Гуакамоле
Продукти:
1 авокадо, 1/2 люта чушка, 1/2 глава кромид лук, 1 с.л. лимонов сок, 5-6 стръка магданоз, сол
Начин на приготвяне: Авокадото се срязва на половинки. Маха се костилката и кората. Нарязва се на кубчета по около сантиметър. Отстраняват се семките на лютата чушка и се нарязва на ситно. Лукът и магданозът се наситняват и се прибавят при авокадото. С помощта на дървена лъжица се намачква грубо сместа. Подправя се със сол и лимонов сок. Оставя се да престои 30 минути преди консумация.



Емпанади с картофи и пиле
Продукти:
За тестото: 200 гр брашно, 80 гр маргарин, 1/4 ч.л. сол; За плънката: 1 пилешко бутче, 3 картофа, 1 морков, 1 глава лук, 3-4 стръка магданоз, 50 гр маргарин, 2 с.л. доматено пюре, 1/2 ч.л. босилек, сол, 1 яйце, масло за намазване на тавата, брашно за поръсване
Начин на приготвяне: В купа се слага пресятото брашно за тестото, добавя се маргаринът и с вилица се мачка, докато стане на едри трохи. Солта се разтваря в чаша с 5-6 с.л. вода и постепенно се налива при брашното. Всичко се разбърква, докато съставките се смесят. Целта е да се получи твърдо тесто, което се оставя да отлежи покрито в хладилник за 30 минути. Внимава се да не се премеси. Бутчето се вари в подсолена вода заедно с измитите и небелени картофи. След това се почиства от кожата и костите и се нарязва на много ситно, а картофите се обелват. Плънката се приготвя, като в купа се настъргват лукът и морковът, а картофите се режат наедро. Слагат се месото, солта, маргаринът, магданозът, босилекът, доматеното пюре и хубаво се разбъркват. Тестото се разточва на тънка кора и с кръгла формичка или пръстен се изрязват кръгчета с диаметър 10 см. В средата се слага по 1 ч.л. от плънката, като краищата на всяко кръгче се намазват с вода и се залепват, като се притискат с вилица, за да се получи атрактивна шарка. Емпанадите се слагат в намаслена и набрашнена тава, намазват се с разбито яйце и се пекат около 15-20 минути на 220 С.



Чили кон карне
Продукти:
300 гр кайма,1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 люта чушка, 1 глава лук, 5 скилидки чесън, 200 гр червен боб, 500 мл доматен сос, сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: В дълбок съд запържваме дребно нарязаните лук и чушки. Добавяме и смляното месо и пържим до златисто. Добавяме боба и доматения сос. Наливаме малко вода и задушаваме за 15 мин. Накрая добавяме царевицата, разбъркваме добре и и оставяме за 5 мин. Снемаме от котлона и и поръсваме със свеж магданоз. Сервираме с топли питки.



Пшенична тортия
Продукти:
1 чаша пшенично и по ½ чаша пълнозърнесто и царевично брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 2 ч.л. сол, 2 с.л. маргарин, 1 чаша топла вода
Начин на приготвяне: Смесват се сухите продукти и с маргарина се претриват на трохи. Налива се ½ чаша вода и започва замесване на тесто, като се добавя още вода на части, до получаване на еластично тесто, което не лепи за ръцете. Омесването продължава десетина минути. Къса се от тестото и се доомесват топчета с големина по желание. Покрива се и се оставя да отпочине 30 мин. Разточването е върху набрашнен плот или хартия за печене. Желателно е тортията да е тънка. Загрява се сух тефлонов тиган на средна температура и в него се поставя разточената тортиля. Запича се до появата на мехурчета и покафеняване, обръща се и от другата страна. Държат се на топло и завити, да не се изсушават.



Буритос с краставици
Продукти:
2 краставици, 3 домата, 1 чушка, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. къри, 1/3 ч.л. кимион, черен пипер, сол, 3 тортили
Начин на приготвяне: Нарязваме краставиците, доматите, чушките и лука на тънки шайби и ги слагаме в тенджера с 3 с.л. олио и 3 с.л. вода. Добавяме кърито, кимиона, черен пипер и сол на вкус и оставяме да се задуши на много тих огън за 25-30 минути, като периодично отваряме капака и разбъркваме. Разделяме получената смес на 3 части и разстиламе върху тортилите, загъваме в долния край и увиваме на руло.



Добави коментар