В шарена чиния

106
В шарена чиния

За да си изядат всичко

Родителите на малките деца, които не искат да ядат достатъчно и всичко, могат да повлияят на апетита им, като им сменят чинийката.

Новата трябва да отговаря само на едно условие – да е разноцветна.

Същият опит при възрастни показал, че са достатъчни три цвята и 3 орнамента, за да изяде човекът храната, която иначе би отказал.

Изследването, проведено от учени към Университета „Корнел” в САЩ, показва, че за разлика от възрастните, малките деца предпочитат чиниите и всички останали прибори и съдове, които ползват, да са с много и ярки цветове.Например, и най-злоядите деца не отказали да изядат такива иначе „омразни” за тях храни като броколи и риба, след като им били предложени в чинийка, на която имало нарисувани седем фигурки, оцветени в шест различни цвята, пише woman.bg.

„Явно не строгият глас на родителите е ключът към това детето ви да яде всичко, което му предложите”, твърдят американските учени.

„Цветът, или по-скоро наличието на няколко ярки цветове на чинийката и чашката, е решаващо, ако детето не обича каша или зеленчуци на пара, но вие все пак твърдо сте решили да го накарате да ги изяде”.В миналото подобен опит е бил проведен и във Великобритания, където веригата супермаркети „Теско” инвестирала в отглеждането на буквално „цветно зеле”.

Тя започнала да предлага в магазините си жълто и виолетово зеле, след като проведените предварително тестове показали, че този ход покачва общите продажби на зеле.

При това оцветяването било постигнато не чрез „химия”, а чрез кръстосване на зелето с различни други зеленчуци със съответния цвят.Добави коментар