Уок кухня

701
Уок кухня

Или как и какво да сготвим в китайския тиган

Китайският тиган уок има три основни отличителни черти – кръгла форма, изпъкнало дъно и тънки стени.

Тази конфигурация позволява на съда да се загрява бързо и ястията в него се приготвят за броени минути (зеленчуците стават дори за секунди!), а в продуктите се запазва максимално количество витамини и полезни вещества.

Благодарение на бързия процес на пържене, зеленчуците остават хрупкави и не губят натуралния си аромат.

Най-важното правило е да нарежете на ситно продуктите – зеленчуците обикновено се режат на тънки ивици, а месото – на малки парчета напречно на влакната. Освен това при готвене в уок трябва да се спазва определена последователност на добавяне на съставките – започнете от по-бавно приготвящите се (месо и твърди зеленчуци), а по-“бързите” продукти добавете към края.

Хората, които се стараят да поддържат стройна фигура, често готвят в уок, тъй като в него запържването става бързо и с минимално количество мазнина. В китайския тиган ястията стават нискокалорични и вкусни, а изходните продукти запазват полезните си свойства, пише woman.bg.

Китайската кухня

За да приготвите азиатски спагети или ориз със зеленчуци и месо, трябва първо да запържите в нагорещено олио предварително мариновани парченца месо за 10-15 секунди. После месото се изважда и се оставя в гевгир, за да се отцеди мазнината.

В уока се пускат нарязани чесън и лук, като няколко секунди по-късно към тях се добавят и останалите зеленчуци. При това можете да разбърквате с лъжица или като истински китайски майстор да подмятате съдържанието на тигана, за да не загори.

След още няколко секунди месото се връща в уока при зеленчуците, сипва се един черпак вода или бульон и се добавя свареният ориз или азиатските спагети. Още няколко секунди, поръсване с подправки и готово!

В уок обаче можете да готвите не само китайски специалитети.Универсалният войник

Уокът е достатъчно универсален съд – в него продуктите могат да се задушават, да се варят (става и за супи!) и да се пържат като във фритюрник, а кръглата закачаща се решетка, която обикновено се предлага в комплект с уока, позволява да готвите и на пара. Китайският тиган е идеален и за експерименти с всякакви азиатски кухни – корейска, тайландска, виетнамска, индонезийска и др.

Днес има много разновидности на уока – от лят алуминий, от чугун, от стомана, с тефлоново покритие, с капак или без, с една дълга дръжка или с две къси, с кръгло и дори с плоско дъно.

Ако за стандартния уок ви трябва специална подставка, за да го оставите на печката, то уокът с плоско дъно (то е плоско само отвън) е удобен и за готвене на електрически котлон.

За бързо пържене е подходящ тънкостенният уок с дълга като на тиган дръжка. За задушаване на бавен огън е по-уместен чугуненият уок, в който спокойно можете да приготвите пилаф, рагу и гъсти супи.Основни правила за готвене в уок

1. Всички продукти трябва да се обелят и нарежат предварително. Готвенето в уок става толкова бързо, че няма да имате време да белите или режете каквото и да е, след като сте сложили тигана на огъня.

2. Продуктите се добавят поетапно и на малки порции. Не слагайте в уока твърде много изходни продукти едновременно – това ще понижи температурата и в крайна сметка ще получите варени, а не апетитно хрупкащи зеленчуци. Оптималното количество продукти за запържване в уок е 200-300 грама наведнъж.

3. Готвенето в уок изисква постоянно разбъркване – с лъжица или чрез “подмятане”. Формата на тигана автоматично “прибутва” съставките към центъра, където е основният източник на температура.

4. За допълнително омекотяване на месото се ползват различни маринати, в които месото се изкисва преди пържене.

5. Зеленчуците се нарязват на тънки ивици. Колкото е по-твърд зеленчукът, толкова по-тънко трябва да се нареже. Най-твърдите (например моркови, цвекло или картофи) се поставят в уока първи.

6. Заради постоянното разбъркване при готвенето в уок се ползва много малко количество мазнина и ястията стават по-нискокалорични. За запържване на порция зеленчуци е достатъчна една супена лъжица олио.

7. Ако ястието включва много съставки, те се запържват поотделно до полуготовност и чак после се препържват смесени и се заливат със сос.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjry'"(){}:/1zqjry;9

Коментар: 2
1zqjry'"(){}:/1zqjry;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар