Училищно мляко

74
Училищно мляко

За четвърта поредна година

От 1 септември започва прием на документи по европейската схема „Училищно мляко". Те се подават до 30 септември в областните дирекции на ДФ "Земеделие".

Разплащателната агенция субсидира максимално количество от 0.25 литра мляко на ден за дете. Млякото задължително се предоставя в опаковка за еднократно ползване.

На етикета ясно трябва да е изписано неговото количество и срокът на годност. Същото се отнася за сиренето и кашкавала, които се дават на децата в учебните заведения, посочват от Фонд земеделие.

Ако се предлагат сандвичи с млечни продукти, те трябва да са опаковани поотделно и на етикета да е обозначено тяхното количество. По схемата не се подпомагат мляко и млечни продукти, използвани за приготвяне на ястия, пише novini.bg.

Помощта, която Европейската комисия отпуска чрез Разплащателната агенция, е в размер на 18.15 евро за 100 кг млечни продукти при първа категория качество на млякото и 16.34 евро за 100 кг за втора категория.

Средствата за „Училищно мляко" се отпускат за доставката на продукти на Общността. Те трябва да са закупени, преработени и произведени в страната-членка само от сурово краве мляко, което отговаря на изискванията за качество.

В България схемата „Училищно мляко" се прилага за четвърта поредна година, допълват от фонда. Тя има за цел да възпита в децата навици за консумация на мляко и млечни продукти и траен интерес към здравословното хранене.

Помощта е насочена към ученици, които посещават редовно учебните заведения и детските градини. В обхвата на схемата са всички предучилищни, начални и средни училища, било държавни или частни, допълват от фонда.Добави коментар