Училищните столове

98
Училищните столове

С меню на "солени" цени

Напълно пренаписани са рецептите, по които ще готвят лелите в училищните столове. Темата за детското хранене е на дневен ред и се обсъжда активно. Съвсем скоро беше актуализиран и сборникът с рецепти за училищните столове и бюфети, припомнят от бТВ. Той напълно изключва пържените филийки, мазните закуски, калоричните сандвичи, много солените и сладки храни.

Традиционната закуска баничка с боза също ще бъде лукс за училищните лавки и бюфети. Абсолютно забранени са чипсовете, пиците и сладките безалкохолни. За сметка на това в училищните кухни влизат по-качествени, но и по-скъпи храни. Затова в някои училища купонът за храна също ще поскъпне.

"Миналата година купонът струваше 2.60 лв. Сега по новите сметки отива някъде към 3.50 лв.", предполага Иван Дяньовси, управител на училищен стол.

Близо 40 стотинки от сумата ще се поемат от училището. Тази мярка обаче едва ли ще върне децата в столовете, смята директорът.
Подходът в определянето на цените ще бъде индивидуален и е много трудно да се обобщи дали поскъпването на купоните ще бъде масово. Важно е да напомним, че контролът в училищните кухни също ще бъде железен. Спазването на рецептите и това до колко е здравословно менюто ще следи Регионалната здравна инспекция, докато Агенцията по храните ще контролира безопасността на продуктите.

От новата учебна година се очаква да влезе в сила и чисто нова наредба, която изготви Министерството на земеделието. В нея се предвижда готвачите да ползват храни по стандарт или такива, които покриват тези рецепти. Накратко казано - без растителни мазнини, соя, оцветители и консерванти в училищните столове и бюфети.Добави коментар