Учени оспориха ползата от диетичните безалкохолни за децата

34
Учени оспориха ползата от диетичните безалкохолни за децата

Децата, които пият диетични безалкохолни, не успяват да намалят калориите за деня

Децата, които пият диетични безалкохолни, не успяват да намалят калориите за деня, установиха американски учени, цитирани от ЮПИ. Такива деца в крайна сметка поемат с 200 калории повече дневно от предпочитащите вода. Възможно е те да компенсират, защото са преминали към диетични напитки от подсладени.

Резултатите в никакъв случай не означават, че нискокалоричните напитки са лоши. Децата, които пият диетични безалкохолни, в крайна сметка консумират по-малко захар за деня от пиещите подсладени напитки. Водата обаче е по-полезна.

"Водата е най-добра и трябва да наблягаме предимствата й пред нискокалоричните сладки напитки", коментира ръководителят на изследването Алисън Силвецки от университета "Джордж Вашингтон", цитирана от БТА.

Съществуват доказателства, че някои напитки въздействат върху предпочитанията към храните. Изследвания показват, че изкуствените подсладители предизвикват желание за сладки храни. Ако вкусовите рецептори вече са настроени за сладко, обикновената вода може да помогне да бъде намалено това желание. Учените са работили със 7000 деца и тийнейджъри.

Добави коментар