Уасаби

240
Уасаби

Зеленото чудо

Уасабито е растение от семейство Кръстоцветни. Коренът вирее естествено в речните легла в долините на планинските реки в Япония. Изкуствено отгледаното Уасаби или така наречения японски хрян може да бъде намерен в Канада, САЩ и Австралия.

Планински слънчоглед

"Уасаби" означава "планински слънчоглед". Името произлиза от мястото, на което расте и от начина по-който цъфти. Но заради променящата се цивилизация, този корен става все по-оскъден.

Подправки от Японската кухня

Прясно настърганият корен уасаби може да се използва по същия начин както обикновения хрян. Уасабито е много по-лют и парещ на вкус в сравнение с хряна, но със специална щипка горчивина. В Европа прясно Уасаби е трудно да се намери по магазините, по-скоро може да откриете този японски лют корен под формата на прах, който в съчетание с вода образува гъста паста.Също може да откриете Уасаби готово за ползване под формата на паста в тубички.- В Японската кухня, коренът уасаби може да се открие смесен със соев сос, идеален за потапяне на суши и сашими.
- Уасабито, комбинирано със соев, сос джинджифил, чесън и пресен кориандър като марината за риби и пържоли.
- В японските рецепти "за смелите" се предлага уасаби за вкусно месо и сос за сирена.
- В комбинация с майонеза, уасабито е изключително вкусно с яйца и студени меса.

Ренде от кожа на акула

В японските традиции корените от уасаби се белят, почистват с мека четка и след което се настъргват. Някои японски майстори на суши използват само рендета от кожа на Акула, вместо обикновените метални рендета. Предполага се, че настъргването с кожа на акула придава на пастата от уасаби ароматен и нежен вкус.

Уосабито като противоотрова

В продължение на хиляди години японските лечители са използвали корена уасаби като противоотрова на хранително отравяне (в случаи при консумиране на сурова риба). Това негово свойство също е доказано от японски и други учени в различни изследвания. С антигъбичните си свойства и като антисептик, Уасабито влияе много добре на организма като диуретик. Той се препоръчва за киселини в стомаха, като стимулира секрецията на стомашен сок. За външна употреба коренът се препоръчва за компреси, облекчение при артрит, невралгия и миалгия. Уасабито е източник на полифеноли, богати на антиоксиданти, което позволява да неутрализира влиянието на свободните радикали.

Позезно за здравето

Уасабито съдържа гликозиди, провитамин A, витамини от B група, витамин C, минерални соли (предимно сяра).Добави коментар