Турски специалитети

323
Турски специалитети

Кой не обича кебап?

Хляб, овче сирене, маслини, домати и краставици - най-често това слагат на масата си турците на закуска. Най-известните им ястия у нас безспорно са баклавата и Имам баялдъ. Името на ястието, в буквален превод, означава "припадналият имам". Легендата разказва, че турският свещенник припаднал от възторг, когато видял пълнения патладжан, който жена му приготвила.

Тъй като религията им забранява консумирането на свинско месо, на голямо внимание на трепазата на турците се радва агнешкото, хапват още телешко и пилешко. Турският кебап пък е известен по целия свят, който обикновено се сервира в питка хляб със салата.

Чобан салата
Продукти:
3 стръка зелен лук, 3-4 домата, 5-6 чорбаджийски чушки, 5-6 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 1 връзка магданоз, 1 лимон, сол на вкус, кубчета овче сирене по желание
Начин на приготвяне: Доматите се режат на малки кубчета, чушките и магданозът на ситно, а лукът - на колелца. Всички зеленчуци се смесват, овкусяват се последователно с оцета, олиото, лимоновия сок и солта. Разбъркват се и салатата се сервира.

Салата с краставици и сусам
Продукти:
3 с.л. соев сос, 2 с.л. оцет, 1/2 ч.л. захар, 1 скилидка чесън, 60 гр печен сусам, 1 с.л. олио, 6 краставици
Начин на приготвяне: Измийте и обелете краставиците. Нарежете на кубчета. Разбъркайте добре със сусама и чесъна. От останалите продукти пригответе сос и залейте салатата.

Адана кебап
Продукти:
300 гр кайма, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 1 червена чушка,1 люта чушка, 30 гр масло, 2-3 стръка магданоз, сол, пипер
Начин на приготвяне: Лукът, чесънът, чушките и магданоза нарязваме. Слагаме ги в блендер и нарязваме по-фино. Смесваме с каймата, посоляваме, поръсваме с пипер, добавяме и мекото масло и омесваме много добре каймата. Оставяме за няколко часа да се овкуси добре. След което нанизваме на дървено шишче, притискаме с ръка да стане тънко и добре разпределено по шишчето и печем на скара на дървени въглища, скара на ток или грил-тиган.

Имам баялдъ
Продукти:
3-4 патладжана, 150 мл олио, 2 глави кромид лук, 1-2 моркова, сол, магданоз, черен пипер, галета
Начин на приготвяне: Измитите патладжани се орязват около дръжката, така че част от нея да остане към плода. На четири места по дължината им се обелват ивици. На обелените места се правят дълбоки разрези с остър нож. Така подготвените патладжани се посоляват и се оставят да престоят 10-15 минути, след което се измиват и подсушават. Изпържват се в сгорещена мазнина и се изваждат. В същия тиган се задушава до омекване лукът, нарязан на филийки и морковите, настъргани на ренде. Прибавят се нарязаните домати и се задушават, докато сместа остане на мазнина. Подправя се със сол на вкус. С така приготвена смес се пълнят патладжаните през един от разрезите. Напълнените патладжани се нареждат в тава върху останалата плънка, покриват се с филийка домат и се поръсват с галета. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 25 минути. Поднасят се охладени и поръсени със ситно нарязан магданоз.

Цигарен бюрек
Продукти:
400 гр кори за баница; За плънката : 250-350 гр сирене, 4-5 яйца, 1 връзка магданоз, олио
Начин на приготвяне: Корите се разстилат и се нарязват на триъгълници. Отделят се белтъците на яйцата, смесват се с натрошеното сирене и нарязания на ситно магданоз. С получената плънка се намазват триъгълните парчета кора, като плънката се слага в основата на триъгълника. Преди да се завие на стегнато ролце, се подвиват двете ъгълчета, за да не изтича пълнежът. Намазват се с разбитите жълтъци и се пържат и от двете страни в сгорещеното олио до златисто. Могат да се поднесат върху кисело мляко и поръсени със ситно нарязан магданоз.

Турска баклава
Продукти:
За тестото: 500 гр брашно, 2 яйца, 10 гр суха мая, 250 мл прясно мляко, 100 мл сладка сметана, 1/2 ч.л. шафран за цвят, 200 гр масло; За плънката: 350 гр счукани орехи, 1/2 ч.ч. грис, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.л. канела; За сиропа: 2 ч.ч. захар, 1 с.л. лимонов сок, 3-4 зрънца карамфил
Начин на приготвяне: Омесва се тесто без маслото. Втасва 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на ябълка. Плънката се разбърква до хомогенност. Всяко топче се разточва на тънък лист, за да не лепне, се използва нишесте. Намазва се обилно с разтопено масло. Наръсва се с плънката. Навива се отново на точилката. Събира се от двата края към средата и точилката се изважда. Получената формичка се поставя в намазана с масло тавичка. По този начин се приготвят всички топчета тесто. Намазва се обилно с масло. Пече се 30-35 минути на 180-190 С. Когато е готова, се полива с горещия сироп (сварени 2 и 1/2 ч.ч. вода с посочените продукти) и се допича 2-3 минути, за да поеме сиропът. Сервира се след 2-3 часа, за да омекне.



Добави коментар