Турски чушки и нар, пълни с пестициди, хванаха у нас

107
Турски чушки и нар, пълни с пестициди, хванаха у нас

От началото на годината Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа 27 118 кг пипер и нар с пестициди, внос от Турция,

От началото на годината Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа 27 118 кг пипер и нар с пестициди, внос от Турция, съобщиха от пресцентъра на институцията.

При извършване на официален контрол на Граничните контролни пунктове са иззети 13 618 кг пипер и 13 500 кг нар с турски произход поради наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди. То е установено след лабораторен анализ.

За несъответстващите пратки са предприети действия съгласно законодателството. Иззетите количества пипер са унищожени, а нарът е върнат обратно в страната на произход. За откритите несъответствия са подадени нотификации съгласно законодателството.

Междувременно, поредни пратки с птиче месо, заразено със салмонела, идващи от Полша за България, установи Българската агенция по безопасност на храните. Общото количество на негодното месо е 50 тона. И към момента то е поставено под забрана.

Това не е първият случай със заразено пилешко месо, внос от Полша, припомня вестник Стандарт. Такова имаше и в края на миналата година, когато количеството беше около десет пъти повече, а именно 500 тона. То беше спряно навреме. Добрата новина и този път е, че и това заразено месо не е попаднало в търговската мрежа. Спряно е малко по-рано от експертите от БАБХ със съмнения за зараза със салмонела, по-късно и пробите го потвърждават.


Добави коментар