Този зеленчук ще намали глада ви

170
Този зеленчук ще намали глада ви

Консумирането на екстракт от спанак намалява желанието за храна и натрапчивото чувство за глад до 95%

Консумирането на екстракт от спанак намалява желанието за храна и натрапчивото чувство за глад до 95%, твърдят учени. Това се дължи на тилакоидите в спанака, които освобождават хормоните, които потискат апетита, посочва БТА.

Направено било изследване на хора с наднормено тегло. Те приемали плацебо или екстракт от спанак в случаен ред за една седмица. Нивата на кръвната глюкоза и липидите били измервани преди закуска. Четири часа по-късно участниците приемали 5 грама от екстракта и стандартен обяд. Резултатите показали, че екстрактът от спанак е увеличил ситостта на хората до над два часа в сравнение с плацебо.

Тилакоидите в спанака намаляват желанието за сладки храни при жени с наднормено тегло, показва друго изследване. Участничките в него взимали по 5 грама екстракт от спанак преди закуска в продължение на 3 месеца. Резултатите показали намаляване на глада за сладки храни до 95%.

За хората, които приемали екстракт от спанак, е било много по-лесно да се придържат към три хранения на ден, без да изпитват натрапчиво желание за храна в промеждутъците.

Според проф. Шарлот Ерлансон-Албертсон, една от авторките на изследването, тилакоидите забавят храносмилането, с което създават чувство на ситост. “ Можем да се придържаме към нормалното си хранене, без закуски и ненужни храни като сладкиши, чипсове и други подобни“, смята тя.

Добави коментар