Това са най-пристрастяващите храни

371
Това са най-пристрастяващите храни

Някои храни могат да причинят на хората биохимична зависимост

Някои храни могат да причинят на хората биохимична зависимост. Това твърди спортният диетолог Дария Савелева в интервю за руското Радио Спутник. Експертът напомни, че повечето хора са податливи на захарна зависимост, затова непрекъснато ги влече сладкото. Тя отбелязва още, че е много трудно за човешкото тяло да се освободи от такава зависимост.

"Сладкото се изисква не само от мозъка, но и от чревната микрофлора, която е свикнала с него, особено ако човек злоупотребява със захар в продължение на много години", твърди диетоложката.

Според нейната теория млечните продукти също водят до пристрастяване. Дария Савелева отбеляза, че те съдържат опиати от естествен произход. Затова диетоложката призова за умереното им използване, но не и пълното им изключването от хранителното ни меню.

"Когато животното храни малките си, млякото трябва да има много лек наркотичен ефект върху него. За това в млечните продукти има опиати, наречени казоморфини - те успокояват и отпускат", разкри специалистката.

Опиоидните пептиди се получават при храносмилането на млечния протеин казеин, разяснява БГНЕС. Също така не бива да се злоупотребява с тестените продукти, особено онези, които са заквасени с мая. Тя също е възможно да действа пристрастяващо на тялото.

Добави коментар