Това е най-вкусната алтернатива на млечните продукти

87
Това е най-вкусната алтернатива на млечните продукти

Някога питали ли сте се на какво се дължи вкусът и кремообразната текстура на хумуса?

Някога питали ли сте се на какво се дължи вкусът и кремообразната текстура на хумуса? Тайната е в тахана. Той се прави от смлени и препечени сусамови семена, а резултатът е богато, кадифено масло, пълно с вкус.

Таханът има универсален вкус и е перфектен за добавяне както в сладки, така и в солени ястия. Но това не е всичко за него. Таханът е изключително полезен и е идеален заместител на млечните продукти - като масло, майонеза или сосове на базата на сметана.

Ще познаете добрият и качествен тахан по кремообразната текстура и мекия, препечен вкус. Той трябва да оставя усещане за плътност, наподобяваща масло. Което значи, че може да го о използвате точно както бихте използвали фъстъчено масло: в тесто за торта или брауни, да го добавите към пържени или печени зеленчуци, да го смесите в дресинг за салата Цезар или да гарнирате с черен ориз.

Ако имате алергии към млечни и ядки, може да направите "мляко" от тахан - 1/4 до 1/3 чаша тахан и 3 до 4 чаши вода.

 

Таханът не съдържа холестерол, но предлага високо количество протеин в сравнение с млечните съставки като мляко, сметана и масло. Освен това съдържа няколко грама фибри на порция и впечатляващо количество желязо. Въпреки по-високото си съдържание на мазнини, те са предимно здравословни моно- и полиненаситени мазнини. За сравнение -  около половината от мазнините в пълномасленото мляко са наситени мазнини, често свързани с риск от сърдечни заболявания.

И ако всичко това не е един добър повод да изберем тахана и да го включим в здравословното  ни меню.

 Добави коментар