Топ 3 на най-полезните варива

132
Топ 3 на най-полезните варива

Варивата са много популярна храна още от древността

Варивата са много популярна храна още от древността. Нашите предци са засаждали и са се прехранвали с такива култури. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Основните варива, които познаваме, са боб, леща, грах, соя и други, съобщават от foodpanda.

Темата за този вид продукти е много дискутирана дали са полезни или по- скоро вредни, заради стомашните газове, които предизвикват и сложната преработка. Ето и кои са най- консумираните варива, присъстващи на нашата трапеза в наши дни.

Боб

Той е пренесен в Европа по време на Великите географски открития и има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С, белтъчини и малко мазнини. Най-често консумираме боба печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.

Леща

Лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия, като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калий, мед.

Нахут

Той е една от най- ранно култивираните от човек култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия. В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус.Добави коментар