Топ 3 на най-полезните семена

518
Топ 3 на най-полезните семена

Семената от нар, коноп и кимион са сред най-полезните дарове на природата

Месото, млякото и плодовете са много полезни за тялото, но има един вид храни, които са по-здравословни от всички останали, взети заедно, и това са семената. Малките зрънца, които съдържат най-полезните микроелементи и витамини на растенията, са извор на живот и предпочитана храна от хиляди години. Напук на модерния век, в който живеем, все повече хора се обръщат назад към хранителните навици на дедите ни, а лимецът, спелтата и семената от чия вече могат да се купят от почти всеки биомагазин.

Има обаче още няколко вида семки, които за нищо на света не бива да изхвърляме, защото те крият в себе си огромни запаси от здравословни съставки. Семената от нар, коноп и кимион са сред най-полезните дарове на природата, пише вестник "Новинар".

Конопено семеКонопеното семе реално си е "разсад" за канабис, но за сметка на това няма никакви наркотични свойства. То съдържа всички 20 важни аминокиселини, като девет от тях са изключително ценни, защото човешкото тяло не може да ги произвежда само.

В конопените семенца има и голям брой прости протеини, които подобряват имунната система. Богати са на есенциални мазнини, както и на ценните омега-6 и омега-3 вещества, безценни за сърдечносъдовата система.

Семена от нарФрешът от нар е вкусен и полезен, но семената на плода са много по-полезни от сока му. Те са отличен източник на антиоксиданти и помагат за защитата на тялото от вредните ефекти на свободните радикали. Последните са причина за преждевременното стареене и появата на ракови клетки. Семчиците са много богати и на полифеноли, както и на танини - все съставки, особено ценни за тялото.

Вижте още: 10 ползи от тиквените семки

Кимионът не е просто подправкаОще от древни времена кимионът присъства в кухнята на хората, а това не е случайно. Семената на тази подправка са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт. Те помагат и при възпаления, защото имат силен антисептичен ефект.

Ароматните семенца са богати на желязо и помагат да се поддържа нормална чернодробна функция. Подправката е идеален лек и при болно гърло (направете си силен чай и го пийте на малки глътки), както и при забавен метаболизъм. Кимионът има способността да подпомага и функциите на черния дроб и бъбреците.Добави коментар