Топ 10 на най-полезната риба в света

723
Топ 10 на най-полезната риба в света

Все още съществуват места по света, които предлагат среда за рибите, свободна от промишлени замърсители

Риболовът днес е в колапс. Рибните популации не се възстановяват със същата скорост, с която човекът ги унищожава.

А след като човечеството се справи със заплахата от прекомерния риболов, то ще се изправи пред други проблеми, като изменението на климата или замърсяването, които също убиват рибите.

За щастие, все още съществуват места по света, които предлагат среда за морските обитатели, която е свободна от промишлени замърсители, като живак и диоксини.

Рибите, които живеят на тези места, не само са чисти от вредни вещества, но и съдържат по-високи нива от така полезните омега-3 мастни киселини.

Вижте най-добрите възможности за избор на риба, която да хапнете на вечеря.

1. Риба тон от западните райони на САЩ и Канада

Преди да се присъедините към хора от мнения, които повтарят, че в рибата тон има прекалено много живак, трябва да знаете, че съществува и така нареченият бял тон.

Уловена в западните американски и канадски води, в тази риба тон има по-ниски нива на живак от същия вид, уловена в други части на света. Това се дължи на факта, че тези риби обикновено са по-млади и затова са имали по-малко време да погълнат отровата.

2. Сьомга от Аляска

Дивата сьомга е по-полезна, отколкото тази, отглеждана във ферми.

И двете разновидности на рибата имат приблизително еднакви нива на омега-3 мастни киселини, но в отглежданата изкуствено сьомга два пъти повече са нездравословните наситени мазнини.

3. Отглеждани във ферми стриди

Ако искате да хапнете стриди с добро качеството, освен че трябва да бъдат отгледани във ферма, не бива да ги слагате в найлонова торба, а в хартиена.

Ако ги купувате живи, което е най-добрият вариант, добре е да сложите малко пръст върху стридите – тя ще ги запази най-добре, защото има защитна изолационен ефект.

4. Уловени в Тихия океан диви сардини

През 1950-те години тихоокеанските сардини на практика са изчезнали. Днес обаче това е една от най-добрите риби, които можете да си купите в момента.

Вижте още: 6 достъпни храни, които повишават интелигентността ни

5. Дъгъвидна пъстърва от ферма

Дъговидната пъстърва е вкусна риба и една от най-достъпните на пазара. Предпочетете тези от ферма, защото при дивите, най-често срещащи се в езерата Хюрън и Мичиган в Щатите, са с високи нива на замърсяване от химикали.

6. Отглеждани във ферми миди

Те са богати на желязо и са добър източник на цинк. Плюс това, можете да ги сготвите за три минути.

7. Арктически чар

Този вид риба не е толкова известен, колкото близките си побратими - пъстървата и сьомгата, но е популярен сред майстор готвачите. Намира се в арктическите води около Канада, Исландия и Норвегия, но се среща рядко заради прекомерния риболов.

Ако не можете да намерите риба от тези райони, тогава си купете от ферма – има шанс да е по-чиста от вредни вещества, отколкото тази, уловена в океана.

8. Отгледани във ферма барамунди

Също толкова непозната за много от нас е рибата барамунди. Тя живее в сладководни води в района на Австралия.

Купете си обаче такава, отглеждана в изкуствени ферми – най-често рибата живее на вегетарианска диета и няма вредни вещества.

Вижте още: 6 полезни неща, които могат да ви убият

9. Диви раци

Раците все по-често намират място на трапезата ни, най-често под формата на ролца. За съжаление, онези, които се продават в магазина, идват от местообитания, застрашени от замърсяване и унищожаване.

Смята се, че най-полезните раци идват от района на американския щат Орегон, където се ловят не с мрежи, а с помощта на капани.

10. Диви калмари от Атлантика

Испанците ги ядат на паеля, японците - на суши. Ако не ги пържите, ще хапнете страхотна морска храна, пълна с омега-3 мастни киселини и витамин В12.Добави коментар