Тиквички срещу затлъстяване

200
Тиквички срещу затлъстяване

Няколко полезни рецепти

Истинската профилактика на затлъстяването започва още от вътреутробното развитие на детето, стана ясно на конференция против този бич на нашето съвремение във Варна. Изнесените данни са страшни за родителите - България е на шесто място по затлъстяване и по наднормено тегло в Европа във възрастта от 11 до 17 години. Една трета от първокласниците у нас имат повече килограми от необходимото.

Наднорменото тегло води след себе си много заболявания, повечето от които сериозни. Как да предпазим децата си? Специалистите препоръчват да започнем още от бременността - бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си с повече от 16 килограма. Ако вече сте станали родители, то включете в менюто на детето си повече пресни плодове и зеленчуци и премахнете мазните и полуготови храни.

За да помогнем и ние в борбата със затлъстяването, през тази седмица ще ви предложим рецепти с продукти, които са едновременно полезни и бедни на калории. Първи в списъка са тиквичките. Вече влизаме в сезона им, което ще ни улесни при набавянето им. Освен това в 100 грама от тях има само 27 ккал.

Зеленчукът от семейство Тиква е богат на калий, съдържа и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, както и витамините С, В1, В2 и РР. Препоръчват се при болести на стомаха, хипертония, малокръвие и сърдечносъдови заболявания. Те са една от първите храни, които влизат в менюто на бебетата, защото се лесно усвоими и алергията към тях е изключително рядко срещана.

Крем супа с тиквички и домати
Продукти:
500 г домати, 2 тиквички, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 20 гр масло, 2 с.л. брашно, 1 кубче зеленчуков бульон, 2 с.л. мляко, босилек, настъргано твърдо сирене, черен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете доматите на парченца. Варете ги 10 минути и ги пасирайте. В отделен съд настържете и задушете лука и чесъна с масло. Посипете с брашно, разтрошете кубчето бульон и разбъркайте. Прибавете водата, солта и черния пипер. Нарежете на тънки резенчета тиквичките и ги прибавете в тенджерата. Похлупете и варете 20 минути. Сипете топлото мляко и доматеното пюре. Варете 5 минути на тих огън.

Тиквички с доматен сос на фурна
Продукти:
1 кг тиквички, 200 гр краве сирене, 50 гр кашкавал за поръсване, 1 с.л. олио, 4 домата, 1 глава кромид лук, 2-3 скилидки чесън, 2-3 стръка копър, 4-5 стръка магданоз за поръсване
Начин на приготвяне: Тиквичките се нарязват на кръгчета. Доматите се бланшират за минута в гореща вода, след което веднага се потапят в студена вода. Обелват се и се настъргват на едро ренде. В дълбок тиган се загрява олио и се задушава нарязаният на ситно чесън и кромид лук на шайби. Добавя се доматеният сос и като заври, се отстранява от огъня. Нарязаните на кръгчета тиквички се редят със застъпване в тава, като се нареди един ред се поръсва с част от нарязаното на кубчета сирене и се реди втори ред тиквички, завършва се със сиренето. Тиквичките се заливат с доматения сос и се пекат до готовност. Преди да се извадят от фурната, се поръсват с настъргания кашкавал и се връшат във фурната да се запекат за 2-3 минути. Поднасят се поръсени с нарязан на ситно магданоз и копър.

Телешко по селски
Продукти:
1 кг телешко месо, 6-7 тиквички, 2 връзки зелен лук, 7-8 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, връзка копър, връзка магданоз, 2 с.л. оцет, 4-5 люти чушлета
Начин на приготвяне: Месото се измива, махат се костите и се нарязва на средно големи парчета. Слага се в тенджера, заедно с нарязаните на дребно домати и лук. Прибавят се червеният пипер, оцетът и водата, колкото да ги покрие. Вари се до омекване на месото, след което се прехвърля в тава. Около него се нареждат нарязаните на парчета и леко изпържени тиквички и лютите чушлета. Залива се отгоре с киселото мляко, което е разбито предварително и към него е сложено размитото с малко вода брашно. Поръсва се със ситно нарязаните копър и магданоз и се пече във фурната около 15 минути.

Баница с тиквички и сирене
Продукти:
200 гр точени кори, 1 кг тиквички, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 2 с.л. пшеничен грис, 200 гр сирене, 100 гр пармезан, 2 яйца, 100 мл прясно мляко, половин връзка копър, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да се отцедят от течността за половин час. Загрейте зехтина и сотирайте тиквичките за няколко минути, докато влагата им се изпари. След това се махат от котлона и се оставят да изстинат. Намачкайте сиренето с вилица и прибавете настъргания пармезан и пшеничения грис. Разбийте яйцата и прясното мляко и ги добавете към сиренето. Объркайте всичко много добре и прибавете изстиналите тиквички и нарязания на ситно копър. Разтопете маслото и го смесете със зехтин. Намазнете тава с тази мазнина и наредете половината кори, като всяка също намазвайте с маслото и зехтина. Изсипете цялата плънка от тиквички и отгоре наредете по същия начин останалите кори. Нарежете баницата на квадрати и я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути до златист цвят и докато плънката се стегне.

Мъфини от тиквички
Продукти:
1 тиквичка, 2 яйца, 1-2 с.л. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 2 кренвирша, 1 чушка, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Тиквичката се настъргва, оставя се за 10-15 минути и после се изцежда. Прибавят се останалите продукти, като чушката и кренвиршите са нарязани на парчета. Разбърква се добре. Формите се намазват с масло или олио, слага се от сместа и се пече на 170 градуса за 30 минути.



Добави коментар