Тези десет храни превръщат корема ви в стърчаща топка

428
Тези десет храни превръщат корема ви в стърчаща топка

Дори и да се храним изключително здравословно и в малки количества, проблемът подут стомах няма начин да бъде избегнат завинаги

Дори и да се храним изключително здравословно и в малки количества, проблемът подут стомах няма начин да бъде избегнат завинаги.

Някои зеленчуци, както и влакнестите бобови растения, са една от основните причини за изхвръкване на корема като топка напред, според диетолози и експерти.

Ако искате да го запазите плосък, по-добре да избягвате следващите храни. Изненадващо, сред тях има както зеленчуци, така и плодове - и дори подправки.

Освен това е добре да хапвате по-малки количества храна, но по-често. Както и да дъвчете добре.

1. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол и зеле, могат да ни причинят неприятности. При някои хора те не се усвояват напълно в тънките черва, което най-вероятно се дължи на липсата на специфични ензими.

Това означава, че когато те достигнат дебелите черва, могат да предизвикат газове и подуване на корема.

2. Бобови растения и кореноплодни зеленчуци

Въпреки че са много полезни и неизменна част от всяка здравословна диета, бобовите растения и кореноплодните зеленчуци могат да доведат до подуване на стомаха.

Освен това лещата съдържа фитинова киселина, която има същия ефект върху корема ви. Това може да се избегне, ако я накиснете в много студена вода с малко лимонов сок или оцет за една нощ.

3. Костилкови плодове

Вижте още: 10 суперхрани за пролетта

Костилковите плодове, както и сушените им варианти, съдържат органични съединения, наречени захарни алкохоли, които са от полза за нашето храносмилане и общото ни здравословно състояние.

Ако обаче не се усвояват правилно, те могат да ферментират, причинявайки подуване на корема и газове.

4. Подправки

Въпреки че имат много полезни свойства, някои пикантни подправки могат да стимулират освобождаването на стомашна киселина, което пък да предизвика дразнене.

Възможно е други да ферментират в храносмилателната ни система, което води до подуване на корема.

5. Дъвка

Тя може да държи устата ви заета и да ви спре от посягане към кутията с бисквити, но дъвченето води до поглъщане на въздух, което пък причинява подуване на корема.

Освен това дъвката кара ензимите в стомаха ви, които се активират от дъвченето, да очакват храна, което пък да доведе до глад.

6. Сол

Солта може да увеличи задържането на вода в организма. Затова експертите съветват никога да не слагате допълнително сол към храната си.

Този навик е изключително вреден за сърцето и кръвното ви налягане. Освен това задържането на вода ви прави да изглеждате „раздути“.

7. Диетична кола

Напитката може да е с ниско съдържание на калории, но газираните мехурчета в нея предизвикват газове и подуване на корема.

Вместо да пиете газирани напитки, опитайте да ги замените с чай от мента - билката помага за намаляване на подуването на корема. Освен това способства и детоксикацията на организма.

8. Подсладители

Вижте още: 10 от най-засищащите храни, които са идеални за отслабване

Задължително трябва да избягвате изкуствените подсладители и то не само защото са вредни. Много хора страдат от подуване на корема, защото консумират твърде много изкуствено подсладени храни и напитки.

9. Млечни продукти

Някои хора не произвеждат ензима лактаза, който им помага да разграждат лактозата. Заради това тя ферментира в червата и причинява болка, газове и подуване на корема.

10. Рафинирани въглехидрати

Храните, съдържащи рафинирани въглехидрати, като сладки и тестени изделия, имат по-висок гликемичен индекс. В резултат на това при преработката им от организма се отделят газове и се наблюдава подуване на стомаха.

Същото се отнася и до пшеничните храни, които не се отразяват добре на част от хората заради ферментацията им в храносмилателната система.Добави коментар