Тест за нитрати

328
Тест за нитрати

Вече се продават тест лентички

Как потребителят да разбере дали има нитрати в плодовете и зеленчуците, които консумира? Един от начините са лесни тестове, които се продават в търговската мрежа.

От повече от година у нас се продават тест лентички за проверка на нитратното количество. Измерването е лесно – парченце от продукта се смачква предварително, за да пусне сок.

Лакмусът се потапя в сока и в зависимост от концентрацията на нитратите, лентичката се оцветява в различен цвят. Налагаме го върху цветна скала и така установяваме какви са стойностите. За нитратите те са до 500 мг за литър, за нитрите – до 80, посочва ТВ7.

Изпитан начин да намалим съдържанието на нитрати е лимоновият сок. Препоръчително е да избираме добре узрели зеленчуци и да изхвърляме външните листа на зелето и марулята. Накисването във вода също помага.

След престоя на салатата във водата нитратите намаляват двойно. И докато доматите и краставиците са с нормални стойности, то предлаганите в момента вносни ягоди крият доста от вредните вещества в себе си.Коментари

Коментар: 1

Някой има ли представа къде мога да намеря такива лентички?


  • 1

Добави коментар