Тази храна е вкусна, но и опасна

454
Тази храна е вкусна, но и опасна

Гъбите не само имат смъртоносни двойници, но и извличат всички отрови от почвата

Вкусните гъби може да се окажат крайно опасни, но не само защото някои от тях имат измамни и силно токсични двойници, но и защото извличат всички отрови от почвата и дори тежките метали, предупреди водещият наш токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Сега е времето, когато започва никненето на гъбите, а с това нарастват и опасностите пишман гъбарите да станат пациенти на токсикологията.

Причина за отравянията в повечето случаи е неразпознаването на гъбите. Най-често хората не знаят белезите, които отличават един вид от друг. Обикновено ядливите гъби се бъркат с отровните им двойници. По-рядко и по-леки отравяния се получават при консумация на много стари, омекнали гъби или на гъбни ястия, които са престояли дълго време в хладилник. Подобни са отравяния от старо месо или месни продукти. Гъбите са тежкосмилаема храна, затова хора, страдащи от стомашно-чревни или чернодробни заболявания трябва да ги избягват.

Бялата и зелената мухоморки, пантерката и вълчият зъб, например, са смъртоносни. Срещу някои от отровните гъби няма антидот. Дори ядливите гъби могат да се окажат силно токсични, ако са набрани в замърсен район или край шосе, тъй като имат способността да поемат всички отрови в почвата. Опасно е да се събират и ако растат на площи, третирани с химически торове. С най-токсичен ефект са кадмият, оловото, арсенът, медта и живакът. Те се намират в големи количества в промишлено замърсените райони Кремиковци, Пирдоп, Перник и Бургас.

Гъбите акумулират тежките метали и металоидите. Печурка, сърнела, челадинка и пърхутка, които са изключително вкусни и ядливи, буквално изсмукват тези отрови. На свой ред те попадат в организма направо в чинията, като никаква термична обработка не може да ги очисти. Гъбите обаче са ценна храна, ако са набрани в екологично чист район. Те са ценен източник на протеини. По хранителна стойност могат да се сравнят със зеленчуците и с някои плодове, а в изсушен вид - с месото и картофите. Същевременно са богати на А, В1, В2, С, Д и РР. Рижиката и пачият крак съдържат витамин А под формата на каротин (провитамин А).

Копринката в комбинация с алкохол праща в болницата. Порцелановата копринка е смъртоносна дори само с бира. Някои гъби, макар и ядливи и много вкусни след приготвяне, могат да се окажат нездравословна бомба, ако човек не знае как да ги приготвя или в комбинация с какви напитки и храни да ги приема. Тези от раздела мастилени, каквито са порцелановата и мастилената копринка, в комбинация водят до тежки храносмилателни разстройства, които понякога могат да доведат до фатален край. Затова е рисковано да се комбинират дори с безобидната на пръв поглед бира.

Освен това те трябва да се берат и ядат, докато са млади, посочва вестник "Монитор". Отровният им ефект в комбинация със спиртни напитки и вино се дължи на факта, че те съдържат токсина коприн, който е неразтворим във вода, но е лесно разтворим в спирт. Подобен е ефектът и на лимонката и огнената манатарка. Някои ядливи гъби се оказват силнотоксични, ако не се обработят продължително време – 30-40 минути, на висока температура, за да се разрушат опасните вещества в тях, наречени хемолизини. В противен случай те могат да доведат не само до хранителни аномалии, но и до анемия. В тази група попадат някои ядливи гъби, каквито са бисерната смръчкулка и сурогризката.Симптоми и първа помощ

Симптомите от отравяния с гъби започват неизбежно с дискомфорт в стомашно-чревния тракт – коремната болка наподобява силни колики, понякога е съпроводена с водниста диария и повръщане. Те от своя страна могат да доведат до бърза дехидратация, да провокират хипогликемия и да окажат трайно нарушаване на алкално-киселинния баланс. В някои случаи ако човек е прекарал жълтеница, тя може да се прояви отново за часове, делириум, припадъци и кома в резултата на чернодробна недостатъчност.

При някои отровени се наблюдава чернодробна енцефалопатия, която е резултат от натрупването на необработени от черния дроб токсични вещества. Понякога се стига и до бъбречна недостатъчност, която е в резултат на токсините. Най-тежки са отравянията от зелена мухоморка. Ако веднага не се потърси лекарска помощ, тази гъба може да доведе до смърт след 6 дни. В някои случаи черният дроб може да бъде увреден до такава степен, че да се наложи трансплантация. Първото, което човек може да направи вкъщи, ако се налага да чака линейка продължително време, е промивка с активен въглен.

Как да се пазим от химикалите в тях

Уродливите гъби, макар и от ядлив вид, могат да са опасни. Отравяне може да се получи от развалени и мухлясали ядливи гъби. Ако са съхранявани повече от 24 часа или пък ако са червиви и презрели, в тях се натрупват токсични продукти.

Обикновената киселка задължително трябва да се изварява, а първата вода да се изхвърля. В противен случай съдържащите се в нея вещества довеждат до тежки алергични реакции, могат да подкопаят и имунната система. Изваряването е задължително и за пънчушките, лютивата и горчивата млечница. Във водата се отлагат съдържащите се в тях токсични вещества – терпени и сапунини, които са силно отровни.Добави коментар