Тази година ще консервираме гъби

80
Тази година ще консервираме гъби

Готови ли сте да пробвате?

Ако до този момент не сте консервирали гъби в домашни условия, дошло е времето да пробвате.

Предлагаме ви изпитана рецепта.

Преди да пристъпите към изпълнението й, добре е внимателно да почистите гъбите и да изрежете всички места, където са повредени. Почистете и кожата на калпачетата.

След това добре изплакнете и залейте за 2-3 часа със солена вода.

Щом това време изтече, прецедете гъбите и ги нарежете на няколко части. Средните по големина гъби можете да не режете – просто отделете калпака от пънчето.

Рецепта за консервиране на гъби


Необходими продукти:

1 л. вода

1 кг. гъби

5 зърна бахар

10 зърна черен пипер

5 зърна карамфил

3 дафинови листа

60 гр. сол

1 ч.л. захар

2/3 чаша оцет 8%

 

Начин на приготвяне:

Кипнете водата заедно с 2 супени лъжици сол. Сложете в нея подготвените гъби и варете до готовност. Необходими са около 20-25 минути.

След това сложете гъбите в гевгир. Прецедете бульона и добавете към него всички съставки за маринатата, освен оцета.

Кипнете маринатата и след това варете на слаб огън 15-20 минути. Накрая на тънка струя налейте оцета. Изключете котлона.

Гъбите можете да сложите в предварително стерилизиранибуркани. След това ги залейте с горещата марината, като напълно трябва да ги покриете.

Накрая отгоре налейте във всеки буркан по 1 супена лъжица растително масло. Не разбърквайте.

Плътно затворете бурканите с капачки. Покрийте ги с покривало и ги оставете бавно да се охладят.

Щом изстинат напълно, съхранявайте бурканите с консервирани гъби на хладно място.



Добави коментар