Тайната е в глюкозата

73
Тайната е в глюкозата

Губим контрол, когато количеството й спадне

Консумирането на плодове и зеленчуци помага на хората да устоят на изкушението на висококалоричните храни, установиха американски учени.

Когато количеството глюкоза, съдържаща се във въглехидратите, спадне, започваме да губим способността си да контролираме желанието си, а апетитът ни се увеличава.

Недостигът на глюкоза, която се използва за захранване на мозъка, ни прави безпомощни пред желанието за висококалорични храни, установиха изследователите.

Хората с наднормено тегло са особено уязвими, като дори най-малкото понижение на глюкозата води до неустоим апетит към въглехидратни храни, от които си набавяме по-голямата част от захарта.

"Добрите" въглехидратни храни включват пресните плодове и зеленчуци, кафявия ориз и спагетите, както и пълнозърнестия хляб, а лошите са белият хляб и захарта, безалкохолните напитки, чипсът и други пакетирани зърнени храни, посочва БГНЕС.

Поддържането на нивата на глюкоза в мозъка може да е тайната на стройната фигура, сочи изследването. По-честото консумиране на храна в малки количества намалява опасността от поддаване на изкушението от висококалоричните храни, особено за хората с наднормено тегло, установили учените.Добави коментар