Тараторът

176
Тараторът

Вижте няколко различни рецепти

Албания, Македония, Иран, Кипър, Турция и България - това са страните, в които на трапезата през летните горещини присъства тараторът. За студената супа не са възможни много варианти на рецептата. Традиционните съставки са кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и счукан, пресован или нарязан на ситно чесън.

В Сърбия например към изброените продукти не се добавя вода и те се консумират под формата на салата. Турският джаджък пък се различава от българския таратор по това, че се приготвя с пресен джоджен, вместо с копър. В Гърция на тататор много прилича тяхната традиционна салата дзадзики, която се приготвя от кисело мляко, краставица, чесън и олио. У нас се прави така наречения "цигански таратор" - само с оцет и вода, без кисело мляко. В някои части на страната към студената супа се добавят и орехи.

Традиционен таратор
Продукти:
1 кофичка кисело мляко, 1 краставица, ½ връзка копър, 2 с.л. олио, ½ ч.л. сол, чесън, вода
Начин на приготвяне: Киселото мляко се слага в дълбок съд, посолява се и се разбърква много добре с вилица или миксер. Прибавят се копърът, който се изчиства, измива и се нарязва на ситно и половин глава стар или бялата част на няколко стръка пресен чесън. Разбърква се добре. Краставицата се измива, обелва и нарязва на много ситни кубчета. Прибавя се към млякото заедно с олиото и се разбърква. Разрежда се със студена вода до желаната гъстота.

Таратор с орехи
Продукти:
300 гр кисело мляко, 200 гр краставици, 1 с.л. олио, 1 скилидка чесън, 120 мл вода, сол, орехи, копър
Начин на приготвяне: Киселото мляко се разбива добре. Разрежда се със студена вода. Към него се прибавят краставиците, нарязани на дребни кубчета и олиото. Добавят се ситно нарязаният копър и счуканият чесън. Посолява се на вкус. Сместа се разбърква добре и се поставя в хладилник. При сервиране се поръсва с орехи.

Таратор по селски
Продукти: 1 краставица, 1 маруля, 300 гр кисело мляко, 100 гр вода, 8 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. орехи, оцет, 1 връзка копър, 1 ч.л. олио, сол
Начин на приготвяне: Чесънът се счуква със сол до побеляване. Прибавят се краставицата, обелена и нарязана на ситно. Прибавят се след това листата от марулята, измити добре и нарязани на ситно, ситно нарязаният копър, оцетът и сол на вкус. Разбъркват се и се заливат със студена вода. Към таратора, преди поднасянето му, се прибавят смлените на по-едро орехови ядки и олио на всяка порция.

Тататор с жълтъци
Продукти:
2 краставици, 300 гр кисело мляко, 2 яйца, 1 скилидка чесън, 1 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, 60 мл вода, копър, сол
Начин на приготвяне: Краставиците се измиват, обелват се и се нарязват на дребни кубчета. Яйцата се сваряват твърдо и като изстинат, се обелват. Отделят се жълтъците и се пасират. Към пасираните жълтъци се прибавят последователно киселото мляко, като се разбърква с тел, за да се получи кремообразна смес, водата, счуканият чесън, част от дребно нарязания копър, солта, оцетът, част от олиото. Разбърква се добре и се добавят ситно нарязаните краставици. Сместа се разбърква отново и се оставя в хладилник. При поднасянето се полива с останалото олио и се поръсва с копър.

Дзадзики
Продукти:
2 кофички изцедено кисело мляко, 1 краставица, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. лимонов сок или оцет, няколко стръка копър
Начин на приготвяне: Обелете краставицата и настържете на ренде. Оставете да се отцеди в сито. Към киселото мляко добавете скълцания чесън, зехтина, лимоновия сок, сол на вкус и нарязания копър. Прибавете и отцедената краставица, по желание овкусете и с черен пипер. Сложете в хладилника поне за час, преди да сервирате.



Добави коментар