Суровите зеленчуци...

80
Суровите зеленчуци...

... са опасни?

Краставиците, доматите и салатите, консумирани сурови, вероятно с в основата на бързото разпространение на опасна бактерия, съобщи министърът на земеделието на Германия. Има сериозни подозрения, че тази бактерия е причинила смъртта на 4 души в страната.

Първите резултати от анализите на института "Роберт Кох" дават основания да се мисли, че консумацията на сурови домати, краставици и марули е причина за тези случаи на инфекция" с бактерията Escherichia coli enterohemorrаgicа (ECEH), каза министър Илзе Айгнер в комюнике.

Тази бактерия е особено опасна, защото предизвиква кръвоизливи в храносмилателната система и тежки смущения, наречени хемолитичен и уремичен синдром (SHU), посочва БГНЕС. Германските здравни власти съобщиха за смъртта на 4 души в северната и югоизточната част на страната, за които се счита, че са заразени с този вид бактерия.

Особено обезпокояващ е краткият период, в който са се проявили всички случаи - едва 15 дни. Заразяването на хората с тази бактерия става чрез заразени храни - полусурово месо и сурови зеленчуци.

Специалистите алармират, че измиването не винаги е достатъчно и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути. Симптомите на болестта са силна диария с кръв, остри болки в главата и корема.Коментари

Коментар: 2

Термично да обработваме краставици?:О

Коментар: 1

super to kakvo ni ostana da iadem i da davame na decata si


  • 1

Добави коментар