Суровите зеленчуци...
72
... са опасни?
Краставиците, доматите и салатите, консумирани сурови, вероятно с в основата на бързото разпространение на опасна бактерия, съобщи министърът на земеделието на Германия. Има сериозни подозрения, че тази бактерия е причинила смъртта на 4 души в страната.
Първите резултати от анализите на института "Роберт Кох" дават основания да се мисли, че консумацията на сурови домати, краставици и марули е причина за тези случаи на инфекция" с бактерията Escherichia coli enterohemorrаgicа (ECEH), каза министър Илзе Айгнер в комюнике.
Тази бактерия е особено опасна, защото предизвиква кръвоизливи в храносмилателната система и тежки смущения, наречени хемолитичен и уремичен синдром (SHU), посочва БГНЕС. Германските здравни власти съобщиха за смъртта на 4 души в северната и югоизточната част на страната, за които се счита, че са заразени с този вид бактерия.
Особено обезпокояващ е краткият период, в който са се проявили всички случаи - едва 15 дни. Заразяването на хората с тази бактерия става чрез заразени храни - полусурово месо и сурови зеленчуци.
Специалистите алармират, че измиването не винаги е достатъчно и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути. Симптомите на болестта са силна диария с кръв, остри болки в главата и корема.
Коментари
Термично да обработваме краставици?:О
super to kakvo ni ostana da iadem i da davame na decata si