Супер сусамът

103
Супер сусамът

Сусамът белен ли да бъде или не? Това е най-честото колебание в магазините за здравословни храни

Сусамът белен ли да бъде или не? Това е най-честото колебание в магазините за здравословни храни. 12 вида сусамови растения дават полезните семенца, но интересът към сорта обикновено се изчерпва с разграничаването на трите основни групи - с черни, кафяви и бежови сусамчета. Според консултантите най-често задаваните въпроси са дали за отличен ефект да се избират с предимство небелените семенца.

Същото колебание съпътства и избора на тахан. При един и същи изходен сорт пастата може да бъде по-светла - от белени семенца, и съответно по-тъмна, ако твърдата люспица не е отстранена. Има и разлика във вкуса - люспата дава по-горчива нотка. Ако разсъждаваме само по логика, когато решаваме дали да е белен или небелен сусамът, може да се заблудим.

Ще сме прави да заключим, че като отстраниш нещо от семето, със сигурност съставът му обеднява. Но трябва още малко знание, за да се ориентираме според целта, която преследваме. Най-често тя е свързана със здравето на костите и в тази връзка със съдържанието на калций и магнезий.

В небеления сусам има около 90-95% повече калций, отколкото в беления. Но! Въпреки че външната обвивка осигурява допълнителни около 50 мг калций на супена лъжица семена, калцият в люспата не е като в сърцевината, а е под формата на калциев оксалат. Можем да си го представим като микропесъчинки и следователно - трудно усвоими. И въпреки че човек е приел повече калций, остава въпросът колко от него е станал използваем за организма.

Това зависи от индивидуалните особености на метаболизма и здравето. Когато става дума за тахан - смлени на паста сусамови семена, логиката е подобна. Но като цяло диетолозите смятат, че и двата типа семена и сътоветно таханите от тях са много полезни. Съветът им е при евентуален дискомфорт от нелющен сусам да го сменят с белен.

За най-ревностните привърженици на полезното хранене е важно да знаят дори от какви семена е извлечено сусамовото масло. Но според експертите не може да се прецени по външни белези дали сусамът е бил небелен, посочва вестник "24 часа".

Западът откри сусама като суперхрана

Сусамовият тахан - традиционна храна за Ориента, много бързо набира популярност на Запад. Модата вероятно е част от световната тенденция човечеството да обръща по-голямо внимание на натуралните продукти за сметка на намаляването на боклуците с празни калории.

За последните 3 г. продажбите му са се удвоили във Великобритания, в САЩ пастата от смлени сусамови семенца разширява присъствието си и извън специализираните щандове за диетични стоки, специалитети като хумус, баба ганаш и халва вече не звучат екзотично дори в държавите от Централна и Северна Европа, където вкусът е доста консервативен.

У нас таханът е добре познат, макар и доскоро пренебрегван. Дали като част от световната тенденция, или като ефект от надигащата се вегетарианска вълна, но се забелязва отчетливо връщане на интереса и сред българите, твърдят от най-големите вериги за здравословни храни у нас.

Сусамът и таханът определено заслужават такова внимание, каза доц. Светослав Ханджиев, специалист по хранене и диететика.
В малките семенца има над 80 различни полезни за здравето компонента, а смилането на паста ги прави по-лесно усвоими, особено калция, който за изненада на много хора в сусама се оказва повече, отколкото в млякото. Всяка “ода” за сусама започва с изтъкването на този факт заради увеличаващите се случаи на хора с рехави кости, които лесно се чупят особено след 45-50-годишна възраст.

И ако за децата основен източник на минерала може да бъде млякото и млечните продукти, според все повече лекари порасналият човек трябва да търси алтернативи. Обясняват препоръката си с намаляващото след детството производство на определени храносмилателни ензими, които преработват прясното мляко.

За много хора са изненадващи и данните за желязото в полезните семенца. При равни количества на продуктите в сусама то е 3 пъти повече, отколкото в говеждия черен дроб. А субпродуктът масово е смятан за най-добър източник на елемента. От всички семена и ядки сусамът съдържа най-много фитостероли. Това са съединения в растенията, които имат химическа структура, подобна на холестерола. Когато присъстват в храната в достатъчни количества, съдействат за намаляване на холестерола в кръвта, подобряват имунния отговор и вероятно намаляват риска от някои видове рак.

В дребните семенца природата е заложила и уникално полезни растителни влакна от групата на лигнаните - сезамин и сезамолин. Освен понижаващ холестерола ефект те имат и роля за овладяване на хипертонията и защитата на черния дроб. Ако изобщо може да се намери някакъв недостатък, това е високата калоричност на семената. Но природата се е погрижила да не се увличаме.

Приблизително 50% от веществата в сусама са мазнини и ти става тежко след 3-4 лъжици. Този естествен ориентир доста точно се вмества в определената от науката приемлива доза. Тя гарантира изпълнение на цялата дневна “норма” за снабдяване на организма с мед, 1/3 от потребностите от магнезий, 1/4 от нужния ни калций, 1/5 от фосфора, 1/6 от желязото, прилично количество цинк и още много минерали. Набавяме си и качествени растителни белтъчини, витамини и фибри.

А онези ужасно много мазнини? Спокойно, не са проблем дори и за пълни хора, ако не прекаляват. Само 1/8 от общото количество мазнини са наситени. Останалата част са моно- и полиненаситени мазнини, които не застрашават сърцето и цялостното здраве.Внимавайте за плесени или гранясване

Особено ако ги купувате в насипно състояние от чували, където долните слоеве не “дишат”. И двата проблема не просто влошават качеството, а правят сусама вреден. Дори да са незабележими с просто око, плесените могат да образуват токсини, които увреждат целия организъм и особено черния дроб.

Ако пък семената са били дълго на топло и слънчево място, многото им мазнини - половината от всички вещества в сусама! - се окисляват и стават вредни. За гранясването можем да се ориентираме лесно по лошата миризма.

Практическото правило - пазарувай там, където има голям оборот, е само част от стратегията. Остава и да ги съхраняваме правилно вкъщи. Оправдано е да купуваме по-големи количества, а не примерно колкото ще използваме за седмица, ако сме сигурни, че вкъщи има по-добри условия за запазването на полезните качества. Нелющените семена се съхраняват в херметически контейнер на хладно, сухо и тъмно място. А олющените, които са по-склонни да гранясват, трябва да се държат в хладилник или фризер.Добави коментар