Супа в купа

131
Супа в купа

Вечната ябълка на раздора между майки и деца

Супата е вечната ябълка на раздора между майки и деца. Едните я мразят неистово, а другите са убедени, че трябва да бъде изядена, защото е полезна.

Всъщност супата наистина е много полезна, защото съдържа голямо количество течности и така засища организма по-бързо. Обикновено е приготвена от доста зеленчуци, също с признати хранителни качества. Голямото й предимство при малките деца е че е лесно смилаема.

Супите са толкова наситени с аромати и вкусове, че възбуждат апетита и затова обикновено се предлагат като първо ястие. Скорошни изследвания показаха, че най-полезни са зеленчуковите, рибните и пилешката супи. Не се препоръчват бульони, в които са врели животински кости, защото в тях има много наситени мастни киселини и холестерин.

Златното правило да научите детето си да обича супата е да не му я предлагате на всяко хранене. В подкрепа на това - замислете се колко пъти седмично самите вие консумирате супа. Достатъчно е тя да присъства в детското меню поне четири пъти дневно. И да е винаги различна, за да не омръзва.

Ето още няколко тънкости при приготвянето на супата, които ще я направят още по-привлекателна на вкус за малчугана.

Не махайте пяната от бульона. Тя съдържа много ценни вещества, а и ако месото се вари на слаб огън, преди готовност най-вероятно ще е изчезнала.

Ако имате навика да пресолявате супата, което е особено вредно за детския организъм, добавете към нея цял обелен суров картоф. Той ще издърпа солта и можете да го извадите след десетина минути.

Не слагайте пресните подправки, когато супата е на огъня, а чак след като сте я отстранили. Те ще са много по-ароматни, ако ги добавите непосредствено преди сервиране.

Сложете олиото към супата 10-20 минути преди да е готова, а не в началото. Маслото е добре да добавите чак след като ястието е напълно приготвено.

Тестените продукти сложете да се варят, когато зеленчуците са полуготови. Така те ще са напълно приготвени едновременно.

Не забравяйте основното правило за вкусен бульон - слаб огън.

Когато приготвяте супата за деца, непременно оставете застройката с яйца да ври поне десет минути.

Не използвайте сухи супи и бульони. Освен овкусители, оцветители и подобрители, те съдържат и много вредната съставка мононатриев глутамат.

Ето и някои рецепти, които ще ви направят победител в супената битка с мъника.

Домашна пилешка супа
Продукти:
250 гр пилешко месо, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 обелен и нарязан на ситно домат, 1/2 чаша ориз, щипка фиде, сол, 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне: Свареното пиле се нарязва на малки парченца и се отделя от бульона в тенджерата. В бульона се слагат нарязаният на ситно лук, чушките, морковът, доматът и олио. Оставя се да поври и когато омекнат зеленчуците, се прибавя оризът и фидето. Накрая се прибавя и пилето. Прави се застройка от 1 жълтък и 3-4 супени лъжици прясно мляко. Може да прибавите и ситно нарязан пресен магданоз.

Супа топчета с картофи
Продукти:
500 г кайма, 100 г ориз, 100 г фиде, 300 г картофи, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляк, половин връзка магданоз, 1 стръкче целина, 1 морков, 1 чушка, 1 домат, сол, черен пипер, червен пипер

Начин на приготвяне: Каймата се омесва заедно с измития ориз и малко от черния пипер, оформят се топчета и се пускат в тенджера с кипяща вода, в която е сложена 1 с.л. сол. Когато топчетата изплуват на повърхността на тенджерата, се слагат обелените и нарязани картофи, чушката и морковът, нарязани на ситно. Продуктите се оставят да се варят на слаб огън 20 минути. След това се слагат настърганият домат, фидето и черният пипер. Ври 15 мин. и се слага разбитото яйце с киселото мляко, като постоянно се бърка, поръсва се с червен пипер и накрая се слага нарязаният магданоз.

Доматена супа с фиде
Продукти:
1 буркан доматено пюре, 1 ч.л.сол , 1 ч.л.захар, 2 с.л.олио, шепа фиде, сирене на вкус, чубрица

Начин на приготвяне: Доматите и водата, същото количество като доматеното пюре, се сипват в тенджера, добавят се солта, захарта и олиото, всичко се разбърква и се слага на котлона да заври. След като супата заври, се добавя фидето, вари се още около 20 мин. на слаб огън. Преди да се свали от огъня, се поръсва с чубрица за аромат. При сервиране добавяте настъргано сирене.

Зеленчукова супа
Продукти:
2 домата, 1/2 кг зелен фасул от консерва, 1 глава лук, 2-3 картофа, 1-2 стръка праз, 60 г фиде, 3 скилидки чесън, босилек, 4 лъжици олио, настъргано сирене, сол

Начин на приготвяне: Изпържваме до пожълтяване в 2 с.л. олио нарязания на парченца лук, прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати и също ги изпържваме. Наливаме вода, посоляваме, прибавяме нарязания зелен фасул, нарязаните на кубчета обелени картофи, ситно нарязания праз и варим. След малко добавяме фидето и продължаваме да варим, докато то омекне. Счукваме чесъна заедно с босилека на каша и прибавяме към нея на капки останалото олио. Сваляме супата от огъня, сипваме чесновата каша и настърганото сирене.

Крем супа от броколи и кашкавал
Продукти:
1 глава лук, 1 морков, 750 мл вода, 500 г броколи, 625 г прясно мляко, 50 г брашно, сол, черен пипер, 100 г кашкавал

Начин на приготвяне: В тенджера се сгорещява олио и се запържват ситно нарязаният лук и настърганият морков. Когато зеленчуците омекнат, се сипва водата. Прибавят се броколите и се оставя да заври. Намалява се температурата на котлона и супата се оставя 10 минути да се вари. Брашното се разтваря в прясното мляко и се сипва при броколите. Вари се около 5 минути или до сгъстяване. Сваля се от котлона, пасира се и се прибавя настърганият кашкавал. Подправя се с черен пипер и сол на вкус.



Добави коментар