Супа с червена леща

145
Супа с червена леща

Полезно и вкусно

Необходими продукти:

300 грама червена леща;
глава червен лук;
един морков;
50 грама зехтин;
20 грама масло;
30 грама брашно;
70 грама сметана;
лайм, мента, сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Измийте лещата на течаща вода. Изсипете я в тенджера и залейте с вода, така че да я покрива с 1-1,5 см. Подсолете и оставете на заври на средно силен котлон. Варете до готовност. При необходимост можете да добавите още вода.

2. Докато лещата се вари, почистете лука и моркова. Нарежете лука на ивички, а моркова може да рендосате.

3. В загрят тиган налейте зехтин и добавете маслото. След като маслото се разтопи, сложете зеленчуците и готвим до готовност. Лукът трябва да стане мек и със златист цвят.

4. Добавете брашното и запържете за 3 минути. Подправете като добавите малко сок от лайм и сметана.

5. Съединете зеленчуците с лещата и направете на пюре с помощта на блендер.

6. Подправете и сервирайте в подходящи чинии, декорирани със сметана, листенца мента и резен лайм.

Приятен апетит!



Добави коментар