Студени супи за топли дни

152
Студени супи за топли дни

Разнообразете менюто за горещините

Топлите дни най-после са тук. С тях настъпват определени промени на трапезата ни - развиваме афинитет към по-леки храни, а тараторът се превръща в главен герой. Ето още няколко студени супи, които носят прохлада в жегата.

Чорбаджийски таратор
Продукти:
400 гр краставици, 1 кг кисело мляко, 80 гр орехи, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър, 4 с.л. олио, сол
Начин на приготвяне: Млякото се разбива добре. Прибавят се обелените и настъргани на ренде краставици, счуканият чесън, нарязаният копър, смлените орехи и олиото. Разбърква се и се посолява на вкус. Не се разрежда с вода.

Таратор с жълтъци
Продукти:
2 краставици, 300 гр кисело мляко, 2 яйца, 1 скилидка чесън, 1 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, 60 мл вода, копър, сол
Начин на приготвяне: Краставиците се измиват, обелват се и се нарязват на дребни кубчета. Яйцата се сваряват твърдо и когато изстинат, се обелват. Отделят се жълтъците и се пасират. Към пасираните жълтъци се прибавят последователно киселото мляко, като се разбърква с тел, за да се получи кремообразна смес, водата, счуканият чесън, част от дребно нарязания копър, солта, оцетът, част от олиото. Разбърква се добре и се добавят ситно нарязаните краставици. Сместа се разбърква отново и се оставя в хладилник. При поднасянето се полива с останалото олио и се поръсва с копър.



Доматена супа
Продукти:
1 кг домати, 1 глава лук, 3 яйца, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Доматите се обелват и се разбиват с миксер. Към получения сок се прибавят лукът, магданозът и листата от целината, нарязани на ситно. Овкусяват се със сол и черен пипер. Супата се поднася поръсена с нарязаните на ситно твърдо сварени яйца.



Студена супа с авокадо
Продукти:
2 броя авокадо, 1 краставица, 150 гр кисело мляко, половин кубче зеленчуков бульон, 100 мл вода, 1 с.л. копър, 1 червена чушка, 100 гр праз, лед, черен пипер
Начин на приготвяне: Водата се кипва и в нея се натрошава кубчето бульон. След което се охлажда. Авокадото и краставицата се обелват и се нарязват на кубчета, а копърът и празът се нарязват на ситно. Всички продукти и охладеният бульон се слагат в блендер и се пасират. При сервиране супата се поръсва с нарязана на малки кубчета чушка или магданоз.



Ягодова супа със сметана
Продукти:
300 гр ягоди, 1 ч.ч. сметана, 2 жълтъка, 125 гр захар, 250 мл газирана вода, 3 с.л. прясно мляко, 2 с.л. пудра захар, 40 мл ром
Начин на приготвяне: Избират се десетина твърди и здрави ягоди, които се нарязват на половинки и се наръсват с част от захарта и рома. Останалите ягоди се претриват през сито. Жълтъците се разбиват с останалата захар и млякото във водна баня. Когато започне да се сгъстява, сместа се оттегля от огъня и към нея се прибавят пюрето от ягодите, разбитата с пудра захар сметана и накрая добре изстудената газирана вода. Сместа се разлива в купички, като отгоре се поставят маринованите плодове. Супата се сервира изстудена.



Плодова крем супа
Продукти:
2 нектарини, половин пъпеш, половин диня, 1 банан
Начин на приготвяне: Пасираме част от динята, пъпеша и банана, добавяме и нектарините, като оставяме едно парче. От останалата част от динята издълбаваме малки топчета. Същото правим и от пъпеша. Топчетата пускаме в готовата супа. Сервираме с кубчета лед и листо от мента.

Вижте и няколко рецепти за вкусна пилешка супа.



Добави коментар