Стефановден е

69
Стефановден е

Последният празник за годината

На третия ден след Рождество Христово празнуваме Стефановден. Освен хората, носещи името Стефан, Стефка, Стефания, Стефчо, днес празнуват още и Венцислав, Венцислава, Венци, Стайко, Стойко, Стоян и Стоил.

Това е последният християнски празник за годината, когато на трапезата трябва да се събере цялото семейство. На нея традиционно се слагат свинско с кисело зеле и баница с месо. Ето няколко подходящи рецепти.

Свинско с кисело зеле
Продукти:
1 кг свински гърди, 800 гр кисело зеле, 1 глава лук, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. ч. зелев сок
Начин на приготвяне: Лукът се реже наситно, запържва се в сгорещеното олио около 1 минута и се оттегля от котлона. Поръсва се с червен пипер и се разбърква. Прибавя се нарязаното на тънки ивички зеле, предварително измито с вода, залива се със зелев сок. Тенджерата се връща на котлона и се задушава 2-3 минути. В тава се подрежда нарязаното на порции месо с тлъстините към дъното. Покрива се със задушеното зеле и се затваря с капак или фолио. Пече се на 200 градуса за около час.



Баница със свинско
Продукти:
1 кг брашно, 300 мл вода, 400 гр свинско месо, 4 яйца, 250 гр олио, черен пипер, сол, 1 с.л. оцет
Начин на приготвяне: Замесете тесто от пресятото брашно, водата, солта, оцета и олио на око. От тестото разточете 5 или 7 кори. Сварете месото, накълцайте го на дребно. Посолете го и го подправете с черен пипер. В намазнена тава започнете да редите кора, плънка от месото, разбъркано с яйцата, отново кора и т.н. Завършете с кора, намажете я с мазнина обилно и сложете баницата да се изпече до загар в умерена фурна.

Баница с кайма
Продукти:
1 пакет кори за баница, 4 яйца, 500 гр кайма, 4 глави лук, 200 гр кисело мляко, 100 гр олио, кимион, черен пипер, чубрица, сол
Начин на приготвяне: Нарязвате лука на ситно и го задушавате, докато поомекне. След това прибавяте каймата и подправките и задушавате. След като изстине добре, прибавяте яйцата и млякото и разбърквате. В намаслена тавичка редите от корите - върху тях слагате част от сместа и малко олио, и така, докато корите свършат. Оставете малко от сместа, която разбърквате с вода и поливата баницата отгоре. След това се нарязва на парчета и се слага в топла фурна на 200 градуса.



Баница с картофи и свинско
Продукти:
1 кг свинска плешка, 1 пакет фини кори за баница, 1 ч.л. риган, 6 с.л. масло, 5 глави лук, 5 сварени картофа, 1 яйце
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на ситно. В 2 с. л. масло се запържва лукът, прибавя се месото и се пържи до готовност. Прибавят се картофите, предварително сварени и нарязани на ситни кубчета. Подправя се с риган. Корите се мажат с масло и се слепват по три. Върху всяка тройна кора се слага от плънката и се завива на руло. Рулата се слагат в намаслена правоъгълна тава, намазват се с яйце и се пекат на 180° С, докато почервенеят.

Баница с пиле и кашкавал
Продукти:
1 пакет кори за баница, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 2 пушени пилешки бутчета, настърган кашкавал, олио, чубрица
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват, смесват се с киселото мляко. Взимат се 2 кори едновременно, горната се намазва равномерно с олио. В единия край по дължина се слагат парчетата пиле, като бутчетата са предварително обезкостени и нарязани наситно, отгоре се поръсва с кашкавал и малко чубрица. Върху плънката се полива 1 с.л от сместа мляко и яйца, още 2 с.л от нея се намазват по цялата кора. Навива се на руло и се се слага в намазнена тава. Навитата баница се намазва отгоре с остатъка от мляко и яйца. Пече се в незагрята фурна за половин час на 200 С.



Добави коментар