Сръбски специалитети

1603
Сръбски специалитети

Как се прави плескавица?

Плескавицата - най-известното ястие на сръбската кухня, става все по-популярно у нас и в Европа. В Сърбия най-често приготвяна е Лесковашката плескавица - тя е с пикантен вкус, а каймата е смес от телешко и свинско месо. От 2007 г. сместа, с която се приготвя Лесковашката скара, е защитена сръбска търговска марка.

Освен скарата, сърбите много често консумират гъсти кисели супи, ястия от боб, кисело мляко, домати и зеленчуци. На голяма почит е каймакът - правят го чрез биене на прясно мляко и го използват за приготвянето на много ястия, като дори го ядат намазан върху филия хляб. Други най-чести ястия на сръбската трапеза са гювечът, сармите, кебапчетата и сладкото от плодове.

Салата от сирене
Продукти:
500 гр бяло саламурено сирене, 3-4 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. вегета, 1 с.л. червен пипер, черен пипер
Начин на приготвяне: Сиренето се размачква с помощта на вилица. Чесънът се настъргва или счуква и заедно с останалите подправки се добавя към сиренето, разбърква се и постепенно се прибавя и олиото. Оставя се за няколко часа в хладилник преди поднасяне.

Сръбска леща
Продукти:
250 гр леща, 4-5 много малки глави лук, 1 по-голям патладжан, 250 гр консервирани домати, 5-6 склидки чесън, джожен, сол, олио
Начин на приготвяне: Обелвате патладжана и го нарязвате на кубчета. Накисвате го в солена вода за един час, след което го отцеждате и измивате. Обелвате лука и го разрязвате на две. Слагате в тенджерка лещата, лука и кубчетата патладжан с малко олио и сол и оставяте да ври на слаб огън, докато лещата се свари добре. През това време намачквате доматите от консервата. Пресовате или смачквате чесъна и добавяте към доматите. Нарязвате на ситно джоджена, ако е пресен и го добавяте към доматите и чесъна. Разбърквате и ги оставяте да се смесят добре миризмите. След като лещата е готова, сваляте от котлона и добавяте доматите с чесъна и джоджена. Разбърквате и оставяте захлупено с капака да постои десетина минути.

Сръбска погача
Продукти:
2 жълтъка, 1/2 ч.ч. олио, 7 гр суха мая, 1 ч.ч. топло прясно мляко, щипка захар, 1 ч.л. сол, 5 ч.ч. брашно, 125 гр масло, 2 белтъка
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в 2-3 с.л. топла вода, добавят се щипка захар и 1 ч.л. брашно и се оставя на топло, за да шупне. Шупналата мая се прибавя към останалите продукти за тестото. Меси се около 5 минути. Трябва да се получи меко тесто, което съвсем леко да лепне. Тестото се оставя на топло за около 15 минути. Разточва се върху набрашнена повърхност на кора и се намазва с част от размекнатото масло. Навива се на руло, което се увива като охлюв. Оставя се отново на топло за 15 минути. Пак се разточва върху набрашнена повърхност на кора, която се намазва с мазнината, навива се на руло и после на охлюв. Оставя се за 15 минути и за последно се разточва кора, намаслява се, навива се на руло, охлюв, който не е стегнат и се поставя в намазана добре с олио кръгла тава. Ако още веднъж се повтори процедурата, ще се получат още по-тънки слоеве. Пече се на 180 С (фурната не се загрява предварително), докато се зачерви отгоре (ако има нужда, се покрива с алуминиево фолио). Пробва се с клечка. Готовата погача се покрива с кърпа и се оставя да изстине.

Плескавица
Продукти:
1 кг телешка кайма, 2-3 скилидки чесън, 1-2 люти чушлета, 300 гр пушени гърди или шунка, 300 гр кашкавал, 1 с.л. вегета, 1 с.л. червен пипер
Начин на приготвяне: Каймата се обърква добре с нарязаните на много ситно чесън и люти чушлета. Останалите продукти са за плънката и се се нарязват много ситно и се разбъркват с червения пипер и вегетата. От каймата се правят големи кюфтета, слага се 1 с.л. от плънката и се покрива с второ по-малко кюфте, като ръбчетата се обръщат и притискат. Пекат се на силна скара.

Лесковски октопод
Продукти:
1 кг телешка кайма, 2-3 скилидки чесън, 1-2 люти чушлета, 1 парче наденица за скара, 100 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Каймата се обърква с нарязаните на много ситно чесън и чушлета, разстила се, в средата се слагат наденицата и нарязания на тънки парченца кашкавал и се завива се на руло. Пече се на предварително загрята скара.

Вижте още рецепти от турската и гръцката кухня.



Коментари

Коментар: 1

плескавицата му е майката


  • 1

Добави коментар