Спанакът с татул е изтеглен от големите търговски вериги

98
Спанакът с татул е изтеглен от големите търговски вериги

Това, което се знае, е, че производителят на спанак е от пловдивското село Златитрап и е голям зеленчукопроизводител

Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги. Това каза пред БНТ д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Граждани от Търговище и Костинброд сезираха институциите, след като се почувствали зле след консумацията на зеленчука.

Оказа се, че спанакът е отглеждан в Пловдивска област. Производителят е проверяван периодично. Наложено му е административно наказание. Сигналът за спанак с татул е подаден на 5 ноевмри до БАБХ - има два сигнала - единият от Търговище, другият от Костинброд. Има и още един сигнал, който е подаден вчера от София.

Институциите се задействат и близо 1700 кг спанак е изтеглен от търговската мрежа. Това, което се знае, е, че производителят на спанак е от пловдивското село Златитрап и е голям зеленчукопроизводител. Пред БНТ той заяви, че е предприел мерки това да не се случи и предположи, че татулът е попаднал, след като спанакът е бил ожънат. Експертите от БАБХ са установили и че спанакът е бил пакетиран в нерегламентиран за това цех.

"Веднага разпоредих и изпратихме проверка и в магазинната мрежа, и в складовете, и при производителя, за да видим какво е положението", заяви д-р Камен Янков. Общото количество, което е излязло от производителя към търговската мрежа, е 1700 кг и 75 кг налични в преработвателното предприятие. Още на 5-ти вечерта беше възбранено цялото количество и започна да се изтегля от търговската мрежа и поетапно се унищожава.

Добави коментар