Спаначени вкусотийки

65
Спаначени вкусотийки

Рецепти за една супер храна

Спанакът е официално признат за супер храна. Изключително полезен е заради съдържанието си на фибри, витамини от групата В, А, С, Е и К, както и фолиева киселина. И въпреки че митът за огромното количество желязо в зеления зеленчук отдавна е развенчан, все пак спанакът съдържа достатъчно, че да бъде особено полезен за страдащите от анемия. Той съдържа още и калций, магнезий, фосфор, йод, манган, мед, калий и натрий.

Ако искате да запазите големите количества витамин С и фолиева киселина, които съдържа, трябва да го консумирате суров. Спанакът е много подходящ за диета заради фибрите и факта, че в 100 гр се съдържат само 25 калории. И въпреки че е една от най-полезните храни, добре е да се откажете от него, ако имате проблеми с бъбреците.

Салата със спанака и марули
Продукти:
150 гр спанак, половин маруля, 1/4 връзка пресен кромид лук, 50 гр грейпфрут, 1/4 авокадо, 10 мл кисело мляко, 1/2 лимон, кориандър
Начин на приготвяне: Накъсайте спанака и марулята. Нарежете лука на кръгчета. С помощта на лъжичка извадете вътрешността на грейпфрута и смесете продуктите. Пригответе марината по следния начин: Намачкайте авокадото с вилица и прибавете киселото мляко. Подправете с лимоновия сок и кориандър. Залейте салатата с така приготвената заливка и сервирайте.



Спаначено-пилешка супа
Продукти:
200 гр пилешки гърди, 1 стрък праз, 2 клонки целина, 150 гр спанак, 1 морков, половин лимон, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. нишесте, 1 с.л. олио, магданоз
Начин на приготвяне: В 1 литър гореща вода се слагат празът, стъблата на целината и морковът, нарязани предварително на ситно. Варят се 5 минути. Нарязаното на малки кубчета месо се поставя в съд. Добавят се нишестето, лимоновият сок, соевият сос и олиото. Приготвената смес се разбърква добре с ръце. Маринова се 10 - 15 минути, след което се добавя в супата. Разбърква се и след 5 минути се налива останалият лимонов сок. Дъната на чиниите за супа се покриват с накъсани листа спанак и нарязани на ситно листа целина. Отгоре се налива супата и се поднася с листа магданоз.

Китайски пържен спанак
Продукти:
500 гр спанак, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 2 резена джинджифил, 1 с.л. соев сос, 1 кубче зеленчуков бульон, олио, орехи, бекон
Начин на приготвяне: Загряваме мазнината добре. Запържваме лука, джинджифила, и бекона за 2 мин., като бъркаме непрекъснато. Прибавяме спанака и пак при непрекъснато бъркане добавяме соевия сос, чесъна, бульона и орехите най-накрая. Бърка се още около 2 мин и ястието е готово.



Паста със спанак и пармезан
Продукти:
1 пакет макарони1 350 гр спанак, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. заквасена сметана, пармезан, 200 гр кашкавал, бял пипер, сол, 1/2 ч.л. захар
Начин на приготвяне: Сварете макароните, след което ги отцедете и изсипете в намазнена тава. В тенджерка загрейте маслото и задушете за 2 минути спанака. Бъркайте, поръсете с брашното, а щом се запържи, добавете прясното мляко. След 3 минути добавете и разбъркайте със сметаната. Щом кипне, прибавете подправките и малко захар. С приготвения спаначен сос заливаме макароните, поръсваме с пармезан и кашкавал обилно и слагаме да се пече до апетитен загар в предварително загрята фурна.

Сьомга със спанак
Продукти:
800 гр филе от сьомга, 300 гр спанак, 50 мл вино, 1/2 ч.ч. ябълков сайдер, 1 с.л. мед, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, сол, черен пипер, 2 лимона
Начин на приготвяне: Загрейте сайдера и меда в съд на котлона, докато заврат и течността се редуцира наполовина. Наредете парчетата сьомга в тава, предварително посолени и поръсени с черен пипер и ги залейте с топлата марината. Оставете да престоят така за 10 минути. Загрейте зехтина в голям тиган и сложете сьомгата да се запържи, като я мажете с маринатата от двете страни, за да се карамелизира. В друг съд разтопете маслото и сложете почистения и нарязан спанак да се запържи. Овкусете го със сол, черен пипер и долейте виното. Махнете от котлона, щом спанакът намали обема си. Поднесете част от спанака в чиния като канапе, а отгоре сложете филе сьомга. Полейте с прясно изцеден лимонов сок.



Добави коментар