Соя срещу бръчки

157
 
Соя срещу бръчки

Хормон в зърнената култура може да поддържа кожата млада

Хормон в соята може да поддържа кожата млада. Соята съдържа хормона генистеин, който увеличава производството на колаген. Именно колагенът осигурява еластичността и здравината на кожата, които намаляват с годините.

При изпитанията 53 процента от жените, използвали екстракт от генистеин, са казали, че кожата им става по-еластична само за месец. Съставката вече е включена в серум за лице от швейцарската козметична фирма Swisscode, който скоро ще излезе в продажба.

Генистеинът спира активността на ензими, които намаляват производството и качеството на колагена и еластина, а те осигуряват еластичността на кожата. Структурата на молекулите му прилича много на тази на естрогена и затова той действа като хормонозаместваща терапия без страничните ефекти. В изпитанията на серума са участвали 2000 жени на възраст от 50 до 65 години.

Предишни изследвания доказаха, че генестеинът намалява опасността както от рак на гърдата, така и от рак на простатата, като спира ензим, който включва раковите гени, посочва БТА. Той също пречи на ангиогенезата - растеж на нови кръвоносни съдове, които хранят туморите. Помага и срещу сърдечносъдови болести, като намалява натрупването на плака в артериите.Добави коментар