Солта убива 1.6 млн. годишно

61
Солта убива 1.6 млн. годишно

Приемът на натрий по света варира от 2.18 грама дневно до 5.51 грама

Консумацията на твърде много сол води до повече от 1.6 милиона смъртни случаи по света поради сърдечно-съдови заболявания всяка година, показва ново изследване. Заключението на учените се базира на анализа на 205 изследвания за приема на натрий в страни, които представляват почти три четвърти от възрастното население на света.

Средното количество на консумирания натрий през 2010 г. е 3.95 грама на ден, което е почти двойно повече от препоръчаното от Световната здравна организация (СЗО). Учените посочват, че общо 1.65 милиона смъртни случая вследствие на сърдечно-съдови заболявания се регистрират всяка година в резултат на прекомерната консумация на сол.

"Знае се, че големият прием на натрий повишава кръвното налягане, което е сериозен риск за сърдечно-съдовите болести, включително за сърдечни заболявания и инфаркт", казва д-р Даруиш Мозафариан, ръководител на изследването на американския Университет в Тъфт. "Тези 1.65 милиона смъртни случая представляват почти един на всеки 10 смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания по целия свят", добавя той.

Американците консумират 3.6 грама натрий на ден. Приемът на натрий по света варира от 2.18 грама дневно в Субсахарска Африка до 5,51 грама в Централна Азия.Добави коментар