Солта качва килограми

61
Солта качва килограми

Всеки допълнителен грам повишава риска от наднормено тегло с 25%

Ако солите допълнително храната си, няма нужда да пресмятате калориите. Вие сте изложени на риск от затлъстяване, както и да развиете диабет тип тип 2, сърдечна недостатъчност или инсулт, установи проучване на британски учени от университета „Куин Мери”
Според тях всеки допълнителен грам сол в храната повишава риска от наднормено тегло с 25% .

Най-вероятно солта се намесва в обмяната на веществата и променя метаболизма, като се намесва в начина, по който тялото абсорбира мазнините,, коментира The Daily Mail. Учените проследили данни от 450 деца и 780 възрастни, като анализирали проби от урина и изчислили приетите калории за дена. Изводът е, че ако в урината има много сол, то човек бързо след това натрупва излишни килограми.

Причината – промени в обмяната на веществата, които „бялата отрова” причинява. А наднорменото тегло заедно с повишеното кръвно налягане е предпоставка за развитие на сърдечносъдови заболявания, инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност и диабет.

Солта присъства тайно в почти всички храни и без да ръсим допълнително в манджата, приемаме нужното за организма. Тя е източник на положително заредени натриеви и отрицателно заредени хлоридни йони. Затова ни е жизнено нужна. Йоните имат отговорна роля при обмена на течности в организма. Те са помощник в работата на нервната система, храносмилането, оказват влияние на костната структура.

Според новите препоръки на Световната здрава организация дневната норма е намалена на 5 грама. Всяка държава обаче има собствени „дози” - Великобритания: до 4 грама сол, САЩ: под 5.8 грама, Канада: до 3.5 г. За България тя е 4-5 грама. Българите обичат по-силните и пикантни вкусове, киселото зеле, туршиите и солените риби са в традициите ни. Хората се свикнали с този вкус и трудно контролират количеството. Резултатът – ядат 2 дори 3 пъти над нормата.

Свръхконсумацията на натриев хлорид увеличава не само жаждата, но и задържа вода в клетките. Това от своя страна води до отоци и повишава кръвното налягане. Заедно с това се нарушава белтъчната обмяна. Мастните клетки също се изпълват с вода, като увеличават теглото и размерите си Натрупването на излишни килограми създава риск от куп болести.Добави коментар