Сокът в менюто на детето

178
Сокът в менюто на детето

Нека да бъде полезен и разнообразен

Възможно е детето ви да обича да бие много сок. Именно защото тази ситуация е налице при повечето родителите, мнозина от тях се интересуват живо от въпроса за качеството на соковете.

Нека подробно да поговорим на тази тема. Какво място в менюто на детето трябва да заема сокът? И избираме ли наистина качествен и полезен сок за него?

Мястото на сока в менюто


Най-често децата се запознават със соковете още по време на кърменето. Обикновено сокът става част от първите храни, които детето приема. Световната здравна организация препоръчва захранването да започне най-рано в четвъртия месец. Оптималната възраст за въвеждането на храна е 6 месеца.

Към едногодишна възраст децата се превръщат в изключителни фенове на соковете и практически един ден от живота им не минава без няколко глътки от любимата напитка. Педиатри твърдят, че това не е задължително лоша практика, но е желателно децата на възраст под 1 година да не консумират повече от 100 мл сок дневно.

Как да изберем полезен и качествен сок за детето си?

За целта е необходимо да следвате няколко прости препоръки, които дават специалистите в областта на производството на детски храни и напитки.

Когато избирате сок, обръщайте внимание на:
1. Натуралността на продукта – необходимо е зеленчуците и плодове да са отглеждани в екологично чисти райони върху почва без допълнителни органични подобрители. В състава на детския сок не бива да присъства нищо повече, освен вкусни и полезни плодове и зеленчуци.
2. Качество – сокът за деца трябва да бъде 100 % качествен, т.е. да е изготвен от свежи продукти.
3. Сокът трябва да е подходящ за възрастта на детето – когато става дума за четиримесечно бебе, това правило е особено важно.
4. Следвайте естествените вкусове на детето - важно е първият сок, който детето пробва, да е от плодове или зеленчуци, които растат по родните ширини. Именно такива плодове по-рядко предизвикват алергични реакции.

Сокът е не само вкусен, но и полезен. Предлагайте на детето си разнообразни сокове, но с мярка. Ако се нуждаете от допълнителна информация, поискайте така от наблюдаващия лекар на детето.Добави коментар