Сок вместо портокал?

140
Сок вместо портокал?

Соковете в кутия по-полезни от плодовете?

Повечето хора смятат, че портокалите са по-полезни от сока в кутия. Ново проучване доказа точно обратното. В сока има много захар, затова организмът по-охотно и по-лесно усвоява другите хранителни вещества, в сравнение с консумацията на самите свежи плодове, съобщава Zee News.

Портокалите са богати на различни хранителни вещества, каротиноиди и флавоноиди. Те имат много полезни свойства – например понижават риска от развитие на различни видове рак и сърдечносъдови болести. При промишленото производство на пастьоризиран портокалов сок силно намалява съдържанието на каротиноиди и на витамин С, посочва вестник "Монитор".

Вижте още: Най-полезните сокове за деца и възрастни

В същото време обаче значително се повишава неговата биодостъпност – с други думи, организмът може по-лесно да усвои тези вещества. И въпреки че съдържанието на флавоноиди в сока е значително по-ниско, останалите полезни вещества се усвояват лесно от организма, посочва БГНЕС.

Друго самостоятелно изследване пък установи, че плодовите сокове повишават кръвното налягане. Хора, които на закуска редовно консумират сок, страдат от повишено артериално налягане. Известно е, че то създава риск от инфаркт и стенокардия.Добави коментар