Сминдух за секс

445
Сминдух за секс

Подправката повишавала мъжкото либидо

Сминдух е растение от семейство Бобови, известно с подправката, която се приготвя от семената му. Листата и семената му са използвани за лечение на треска от древните египтяни. Често присъства като подправка в индийската кухня. Сминдухът е съставка и на шарената сол, консумирана в България и други балкански страни.

По-интересното обаче са резултатите от скорошно изследване. Оказва се, че подправката сминдух стимулира желанието за секс на мъжете с над една четвърт, откриват учени. В проведеното от тях изследване участват 60 здрави мъже на възраст 25-52 г. Доброволците приемат екстракт от билката 2 пъти дневно в продължение на 6 седмици.

Нивата на либидо на мъжете са отчитани от експертите с помощта на точкова система за оценка на промените, които настъпват след 3 и 6 седмици. За периода на прием на сминдух доброволците повишават нивата средно с 16,1 до 20,6, което е равно на 28% увеличение. За сравнение – резултатите при друга група мъже, приемаща хапчета, са значително по-незадоволителни.

Семената на сминдух съдържат съставки, наречени сапонини. Смята се, че те стимулират производството на мъжките полови хормони, включително и тестостерон.

Изследването показва, че сминдух спомага за значителното подобряване на сексуалната функция на мъжете, поясняват авторите на изследването от Центъра за интеграционна клинична и молекулярна медицина в Бризбейн, Австралия.

За повишаване на мъжкото либидо доказано полезни са и жен-шен, черен кохош, гинко билоба, трибузан, дамиана, аспарагус, див ямс.Добави коментар