Slow food

149
Slow food

Мода или тенденция?

Здравословно хранене? Как да се храним – бързо или бавно? Животът ни е все по-забързан, все по-заети сме, нямаме време за семейството и приятелите си, забравили сме как се почива.

Ядем, където ни падне и каквото ни падне.

И все забравяме, че всъщност от това, което ядем, зависят здравето ни и добрата ни форма. Всички здравословни проблеми, като наднорменоето тегло и затлъстяването и свързаните с това болести, са свързани с начина ни на хранене. От затлъстяването и обездвижването - тази “болест на цивилизацията”, страдат все повече хора.

В опозиция на известните ресторанти за бързо хранене и на бързата консумация на “каквито и да било храни”, се е появило движението Slow Food. Това е международна организация от типа нон-профит, създадена през 1986 г. в Италия, която от самото началото се е заела със защитата и подкрепата на малките регионални производители на храна.

В момента движението Slow Food описва себе си като еко гастрономична фракция в екологичното движение, въпреки че много се говори и за кулинарното крило на антиглобалисткото движение.

Най-важното мото на Slow Food е “Защита на правото на вкус!”.

Тази организация води проект с името “Ковчеже на вкусовете”, чиято концепция напомня библейския Ноев ковчег. Разчита се на възстановяване на традиционните рецепти от зеленчуци, плодове, зърнени култури и някои видове животни, които са почти изчезнали или са застрашени от изчезване.

Отделните държави се борят опекунството на системата да обхване колкото се може повече продукти от техните територии. Лидери са Франция и Италия, които са поставили в специален списък по няколкостотин продукта. Между тях са кулинарни евъргрийни като сирената camembert, comté, blue d”Auvergne, mozzarella, gorgonzola, а също така и шунката от Парма и балсамовият оцет.

Гърците се пребориха за 20 вида сирена, португалците - за 12, а към тях са включени медът и зехтинът, австрийците – за шунката от Тирол, белгийците – за много видове бира и масло от Ардените, испанците – за своите кренвирши, мед и шафран, британците – за шотландското агнешко, валийското телешко и бирата от Кант, Люксембургите - за розовото масло, а шведите - за suns, тоест тютюн за дъвчене, който, според на лекарите, намалява риска от рак на белите дробове.

Здравословна храна - предимства

Храната в стил Slow Food е леко обработена, създава се по традиционни методи, изключващи напредналата технология за производство на храни. Специалните методи за съхранение на храната изключват употребата на модерни машини за висока степен на преработка - това означава липса на изкуствени добавки и подобрители, хранителни стойности и намаляване на риска от алергии.

Методите, използвани в технологията за преработване на храни Slow Food, са: традиционно опушване, задушаване, мариноване, узряване, изтискване. Всички суровини, използвани при производството, трябва да бъдат с напълно натурален произход. Такава храна има не само уникален вкус и аромат, но също така и по-висока хранителна стойност. Тя е много приближена към натуралните храни, благодарение на което добре се усвоява от организма. Такава храна е здравословна и безопасна.

Здравословен начин на живот

Идеята на Slow Food е не само приемът на здравословна и колкото се може по-малко обработена традиционна храна, но също така и да се изпита наслада от нейния вкус. Символът на организацията е охлюв – тоест “бавно”, което трябва да привлече вниманието ни към вредните влияния от бързия начин на живот и да ни покаже, че ако забавим темпото, ще спечелим.

Храната трябва да се консумира в спокойна атмосфера, трябва да се научим да се наслаждаваме на вкуса и аромата и така да черпим от удоволствието от храненето.

Философията на Slow Food има широки измерения - тя се пренася и в други сфери на живота. Това не е вид диета, а начин на живот, който подчертава значението на почивката и релакса в нашия живот, казва ни да намалим темпото и поне за момент да се откъснем от всекидневните си задължения.

Поддръжниците на идеята за slow-живот вярват, че благодарение на това са възвърнали чувството си на удовлетворение и вътрешна хармония. А лекарите ни убеждават, че забавянето на оборотите и едновременно с това, внимателното хранене, ще намалят до минимум риска от сърдечен удар, диабет, дори рак.

Задачите на Slow Food

- защита и реклама на местните и традиционни начини за производство на храната,
- закупуване на храни от местното производство, използващи традиционни методи за производство,
- създаване на банки за семена, с цел запазване на натуралното разнообразие на културите,
- организиране на празници на местната кухня в защитените производствени региони,
- подкрепа на малките предприятия за хранителни продукти, особено за бързоразвалящи се храни,
- извършване на дейности в областта на образоването относно скрития риск от консумация на fast food храни,
- противопоставяне срещу разпространението на генномодифицирани растения (лидер в тази област е САЩ, а в Европа - Испания),
- рекламиране на ресторанти, обозначени с марката Slow Food.Добави коментар