Сливи за здрави кости

157
Сливи за здрави кости

Полезни са и за зъбите

Сините сливи укрепват костите, особено при жени след менопауза, които често страдат от крехки кости, откриха изследователи от университета във Флорида.

Простото решение на този проблем е яденето на сини сливи, отбелязва БГНЕС. Добавянето на този плод към хранителната диета намалява риска от фрактури и остеопороза.

Други плодове, които са полезни за костите, са смокините, фурмите, ягодите, стафидите. Според изследователите всички плодове имат здравни ползи за организма, но ефектът на сините сливи върху костите е поразителен.

Това беше доказано от специален експеримент, в който взеха участие 50 жени. В срок от три месеца, те трябвало да се хранят с поне 100 грама сушени сливи дневно. Последвалият анализ показва, че жените имат значително по-висока костна минерална плътност.

Скорошно изследване на мексикански учени пък показа, че сините сливи са изключително полезни и за зъбите, предпазват от кариес и възпаление на венците.

Това е така, защото сливата съдържа антибактериални вещества, което забавя размножаването на бактерии. Те са добър помощник за подобряване и на имунитета.

Поради големите количества антиоксиданти в състава си, сушените сливи прочистват организма от свободните радикали, които го разрушават.Добави коментар